Zalm met venkel en citroen
Een makkelijk recept, want voornamelijk de oven doet het werk.
De citroen maakt het een lekker fris recept, niet al te zwaar. Voor vier personen heb je nodig:
4 stukken zalm
2 venkel stronken
2 biologische citroenen
2 tenen knoflook
250 gram kleine tomaatjes
400 gram tagliatelle
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een grote ovenschaal in met wat olijfolie en leg de stukken zalm erop. Was de venkel en snijd deze in smalle stukken (reepjes). Leg dit uit rondom de zalm, als de schaal groot genoeg is. Doe de venkel anders in een tweede ovenschaal.
Was de citroenen en rasp de schil. Zorg dat je niet het witte gedeelte van de schil raspt. Strooi de rasp uit over de zalmmoten en de venkel. Snijd 1 citroen door de helft en pers deze uit. Giet de helft van dit sap uit over de zalm en venkel. Zet de rest nog even apart. Ontvel de knoflooktenen en hak deze in kleine stukjes. Verdeel deze over de venkel en giet er wat olijfolie overheen. Strooi wat zout over de venkel. Zet de ovenschaal/schalen in de oven zodra deze is opgewarmd en zet een timer op 10 minuten. Was de tomaatjes alvast en zet water op voor de tagliatelle.
Als de timer is gegaan, voeg je de tomaatjes toe aan de ovenschaal. Zet opnieuw een timer voor ca. 7-10 minuten (afhankelijk van de grootte van de stukken), dan zou de zalm goed moeten zijn. Kook ondertussen de tagliatelle gaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Als de pasta goed is, giet je het water af. Roer het citroensap met een flinke scheut olijfolie door de tagliatelle.
Als het goed is, zijn de zalmmoten nu klaar. Dit hangt er van af hoe groot je stukken zalm zijn, maar je kan een beetje aan de buitenkant testen of de zalm gaar is. Je wilt namelijk dat hij nog een beetje 'bouncy' is als je er zachtjes op drukt en niet dat het heel stevig voelt. Of snijd gewoon een stukje in de zalm om te checken of ze mooi lichtroze zijn. Haal de ovenschalen uit de oven.
Serveer de zalmmoten op een bedje van de tagliatelle en venkel, met de tomaatjes on the side. Strooi er nog wat peper en zout over uit, en je bent klaar om te eten.
Geniet er van!