Kerstinspiratie: Tonijntartaar met avocado
Een top combinatie: tonijn met avocado. Combineer deze ingrediënten in dit (kerstige) voorgerecht.
Voor 6 personen heb je nodig:
350 gram verse tonijn
3 avocado's
2 eetlepels olijfolie
1 à 2 eetlepel truffelolie
2 eetlepels sojasaus
1 theelepel honing
1 halve citroen
1 stengel bosui (ter garnering)
witte sesamzaadjes (ter garnering)
Tip: heb je geen truffelolie, of houd je niet van de smaak van truffel? Vervang het dan door een eetlepel mayonaise met een drupje wasabi.
Het lekkerste is om de tonijn al wat eerder voor te bereiden (wel op dezelfde dag, want je wilt verse tonijn gebruiken). Meng de olijfolie, truffelolie, sojasaus, honing in een bakje. Pers een halve citroen uit en voeg 1 eetlepel citroensap toe aan de marinade.
Snijd met een scherp mes de tonijn in kleine blokjes (van een halve cm) en schep de blokjes door de marinade. Dek af en zet de tonijn weg in de koelkast totdat je het voorgerecht wilt gaan opdienen.
Halveer de drie rijpe avocado's en snijd in kleine blokjes. Doe ze in een schaal en strooi er wat peper over uit en voeg een eetlepel citroensap toe. Schep het voorzichtig door elkaar. Was de bosui en snijd in dunne ringen.
Nu wordt het tijd om de tartaar te gaan opstellen! Als je een serveer/garneerring hebt kan je deze nu goed gebruiken. Anders is het ook leuk om de tonijntartaar in kleine glaasjes te maken.
Zet de ring in het midden van het bord. Schep 1/6e deel van de avocado's in de bodem van de ring en duw met de achterkant van een lepel voorzichtig aan. Vervolgens leg je hier 1/6e van de tonijn bovenop en duw ook deze voorzichtig aan met de achterkant van de lepel. Herhaal dit 5x.
Strooi wat sesamzaadjes en een paar bosui ringetjes uit over de tartaar en je bent klaar om te eten.
Geniet er van!