Tompouce

Deze week was Koningsdag! Toch een andere Koningsdag dan normaal en volgens mij ging half Nederland los op de oranje tompouce en soezen om toch nog een beetje in de feeststemming te komen.

Tompouce

Deze week was Koningsdag! Toch een andere Koningsdag dan normaal en volgens mij ging half Nederland los op de oranje tompouce en soezen om toch nog een beetje in de feeststemming te komen. De meeste mensen kopen ze gewoon bij de Hema of supermarkt, maar aangezien die niet lactose vrij zijn besloot ik ze zelf te maken. Nog niet perfect qua looks, maar qua smaak wel erg goed. Dus hierbij het recept voor de tompouce, voor 8 stuks:

Ingrediënten:

8 plakken bladerdeeg (zonder roomboter)
500 ml sojamelk
100 gram suiker
2 eieren
45 gram maizena
half vanillestokje

En voor het glazuur:

1 bus poedersuiker
5 eetlepels water
Kleurstof (geel & rood) van Dr. Oetker

Plet het halve vanillestokje en haal het binnenste eruit. Voeg dit samen met de melk en de helft van de suiker in een pan en breng langzaam aan de kook. Laat het mengsel afkoelen. Doe ondertussen de andere helft van de suiker met de maizena in een beslagkom en voeg de twee eieren toe. Klop dit met een mixer tot het mengsel romig en witter begint te worden.

Wanneer de sojamelk goed is afgekoeld, doe de helft van de melk bij de opgeklopte eieren en klop met een garde door tot het een geheel is. Doe dit mengsel vervolgens bij de pan met de rest van de melk en breng het langzaam aan de kook terwijl je goed roert. De maizena zal ervoor zorgen dat het goed indikt, blijf goed over de bodem roeren om te zorgen dat de bodem niet aanbrandt.

Zorg ervoor dat je een bakplaat o.i.d. klaar hebt staan waar je de room op kan uitstorten als het dik genoeg is. Dek de bakplaat goed af met plastic en laat het voor minstens 1 uur afkoelen.

In de tussentijd kan je alvast aan de slag met het glazuur. Hiervoor neem je zo’n 250 gram poedersuiker. Voeg heel voorzichtig telkens 1 eetlepel toe totdat het langzaamaan een beetje beter te roeren is en niet meer klonterig is. Nu wil je de kleurstof gaan toevoegen. Ik vond het tegenvallen hoeveel kleurstof er nog nodig was om het goed te kleuren. In een klein bakje doe je de gele en rode kleurstof en meng je met een beetje water. Daarom is het goed om niet al te veel water bij de poedersuiker te hebben toegevoegd. Voeg kleurstof toe tot de kleur je bevalt. Als het glazuur te nat is (het loopt snel van de lepel af) voeg dan nog wat poedersuiker toe, anders druppelt het straks ook van je bladerdeeg af. Achteraf gezien had mijn glazuur ook wat steviger mogen zijn. Zet het glazuur in de koelkast zodat het niet te warm wordt.

Na het uur afkoelen van de room kan je de tompouce gaan afronden! Leg de 8 bladerdeeg plakjes uit op twee ovenplaten. Snijd ze doormidden en leg ze wat uit elkaar. Doe ze een paar minuten in de oven volgens de bak instructie. Laat de bladerdeeg plakjes goed afkoelen en klop ondertussen de room nog even een keer goed door. Zodra de plakjes goed zijn afgekoeld beleg 8 van de plakjes met het oranje glazuur en 8 met room. Leg op elkaar en je hebt je tompouce!

Geniet ervan!