Tomaten galette

Ideaal om dit recept om te maken op een zomerse avond als bijgerecht, bijvoorbeeld bij de bbq!*

Je hebt nodig:

1 rol taartdeeg (of bladerdeeg, is ook lekker)
2 vleestomaten, het liefst in verschillende kleuren
250 gram olijven - de variant met ansjovis erin is lekker hierbij, of gebruik knoflook olijven!
1 eetlepel kappertjes
Basilicum (flinke hand, ca. 15 gram)
1 citroen
Pecorino
1 ei

Verwarm de oven voor volgens de instructies van je deegrol.
Doe de olijven samen met de kappertjes en bijna alle basilicum in een blender, of maal fijn met een staafmixer. Maak op smaak met wat peper, zout en wat druppels citroensap. Vergeet niet wat basilicum achter te houden voor de garnering straks.

Was de tomaten en snijd vanaf de onderkant de tomaten in dunne plakken (ca. 0,5 cm). Als er harde stukjes in het midden zitten, snijd deze er dan uit. Leg de tomaten uit op wat lagen keukenpapier, zodat ze wat minder vochtig zijn.

Rol het deeg uit op een ovenplaat met bakpapier eronder. Bestrijk het deeg met de olijventapenade, houd een paar centimeter aan de rand vrij. Rasp wat van de pecorino uit over de tapenade. Beleg het deeg verder met de tomaten plakken in 2 lagen. Houd ook hier een deel van de rand vrij, zodat je die vervolgens naar binnen kan vouwen. Rasp nog een keer pecorino over de tomaten heen, zodat er een dun laagje op de tomaten ligt.

Klop het ei met een vork in kopje. Bestrijk met een kwastje de rand van het deeg en zet vervolgens de plaat in de oven en volg de instructies van het deeg (met bladerdeeg hoeft het minder lang in de oven, dan wanneer je taartdeeg gebruikt).

Haal de taart uit de oven als die mooi bruingekleurd is en het deeg gaar is. Garneer met nog wat basilicum en je kan de galette zo uitserveren! Koud is het overigens ook lekker.

Eet smakelijk!

*Inspiratie is de instagram van wishbonekitchen, maar uiteraard is dit recept gemaakt met een eigen twist.