Surinaamse bami
Gebaseerd op een recept van Francesca Kookt, met een paar aanpassingen. Echt een top gerecht, ook om voor een grotere groep te maken.
Voor 4 personen gebruikte ik:
400 gram spaghetti
1 pakje vega kipstukjes (ik gebruikte die van Vivera)
140 gram tomatenpuree (1 groot potje)
1 paksoi
300 gram snijbonen
2 stengels bosui
2 uien
4 tenen knoflook
1 eetlepel 5 spices kruiden
3 vierkante maggi bouillonblokjes
2 eetlepels ketjap
1 eetlepel sojasaus
1 stuk gember (2 bij 2 cm)
1 pakje selderij
Snipper de uien en hak de knoflooktenen fijn. Snijd het stukje gember in 4 stukken. Zet een wok op het vuur en laat olie erin goed heet worden. Bak de uien aan, zet het vuur lager en voeg de knoflook, gember, 5 spices kruiden en 2 blokjes maggi toe en giet er een half kopje water bij. Roer door en laat het geheel sudderen.
Bak de vegakip in een koekenpan in hete olie aan en voeg toe in de wokpan. Lepel de tomatenpuree uit het blikje en meng met de kip en het kruidenmengsel. Voeg de eetlepels ketjap en sojasaus toe en strooi wat peper erover uit.
Zet water op voor de snijbonen. Verwijder de buitenste puntjes en snijd ze in stukjes. Was ze en kook ze voor ongeveer 2-3 minuten totdat ze beetgaar zijn.
Zet hierna water op voor de pasta met daarin 1 maggi blokje. Voeg zodra het water kookt de pasta toe. Kook de spaghetti in zo'n 10-11 minuten gaar. Was ondertussen de paksoi en de bosui en snijd in stukjes. Voeg samen met de snijbonen toe aan de wokpan en roer goed door. Hak de selderij blaadjes fijn.
Giet het water van de pasta af zodra deze gaar is. De spaghetti voeg je toe in de wokpan en meng het geheel goed door, totdat alle pasta ook goed verkleurd is door de saus. Maak eventueel op smaak met wat meer ketjap/sojasaus. Strooi de gehakte selderij erover uit en serveer eventueel met wat Madame Jeanette sambal van de toko.
Eet smakelijk!
Dit recept is gebaseerd op het recept van Francesca Kookt.