Snelle salade niçoise
Een snelle salade voor een zomeravond.
Voor een goede bak salade (zo'n 4 pers) heb je nodig:
600 gram voorgekruide krieltjes
400 gram sperziebonen
4 eieren
250 gram tomaatjes
1 blik kikkererwten (400 gram)
1 blikje tonijn
1 pot Amsterdamse uitjes (daar gebruik je ongeveer 1/3 van)
1 blikje ansjovis
Zet twee pannen water op, één voor de sperziebonen en één voor de eitjes. Zet ook een koekenpan op het vuur met wat olie. Doe daar de krieltjes in zodra de olie warm is. Bak de krieltjes op middelhoog vuur, en voeg af en toe indien nodig nog wat extra olie toe. Ze hebben zo'n 15 minuten nodig.
Was en dop ondertussen de sperziebonen en snijd ze in stukken. Voeg ze toe aan het kokende water en voeg wat zout toe aan het water. De boontjes kook je ongeveer 5 minuten totdat ze beetgaar zijn. Doe nu ook de vier eieren in de andere pan. Zet een timer zodat ze net hard gekookt zijn (7 minuten). Vergeet niet ondertussen de krieltjes door te roeren.
Was de tomaatjes en snijd ze door de helft. Doe ze in een grote salade schaal. Laat de tonijn en de kikkererwten uitlekken en voeg ook deze toe aan de schaal. Haal ongeveer 1/3e van de Amsterdamse uitjes uit de pot en snijd ze doormidden. Laat de ansjovisjes uitlekken en snijd deze in kleine stukjes. Voeg zowel de ansjovis als de uitjes toe in de salade schaal en roer goed door.
De krieltjes zijn ondertussen als het goed is ook mooi goudbruin gebakken. Zet het vuur uit zodat ze wat afkoelen. Giet het water af van de sperziebonen en spoel ze af onder koud water, zodat ook deze wat afkoelen. Laat de eieren goed schrikken in koud water en pel ze. Voeg nu de krieltjes en boontjes toe aan de salade schaal. Maak op smaak met peper en zout en hussel alles goed door elkaar. Snijd de eitjes in kwarten en leg ze boven op de salade. Strooi ook nog wat peper en zout over de eitjes en je bent klaar om te eten.
Eet smakelijk!