Aziatische kippensoep
Een heerlijke Aziatische soep met pulled chicken en/of ei. Niet echt een 'eenpansgerecht', maar wel erg lekker.
Ook heel makkelijk vega te maken (met alleen ei) of vegan (vervang ei & kip door bijvoorbeeld gemarineerde tofu). Voor vier personen heb je nodig:
200 gram kipfilet*
400 gram kastanje champignons (of een bijzondere paddenstoelenmix, ook lekker erbij!)
400 gram spinazie
3 stengels bosui
4 eieren
300 gram pandanrijst
2 kefir blaadjes** (gedroogde limoenblaadjes, te koop bij de toko)
1 steranijs
1 blokje kippenbouillon
2 maggiblokjes
Gember (4x2cm)
Sojasaus
2 teentjes knoflook
Olijf olie
Sambal/Crispy chili in oil
* Omdat je dit gerecht ook al met ei eet, heb je wat mij betreft niet zo veel kip nodig, maar voel je vrij om hier meer van te maken. In dat geval wil je de marinade wat aanleggen met wat meer olie en sojasaus.
* * Heb je geen kefir blaadjes in huis? Gebruik dan het sap van een (halve) limoen ter vervanging.
Je begint het gerecht met het maken van de pulled chicken. Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak de marinade voor de kip met 4 eetlepels olie en 3 eetlepels sojasaus. Ontvel de teentjes knoflook, snijd ze door de helft en voeg toe aan de saus. Rasp een stuk gember van 2 bij 2 cm boven de marinade en roer er goed door heen. Leg de kipfilet(s) in een kleine ovenschaal en overgiet ze met de marinade, zorg dat ze goed bedekt zijn. Zet de schaal in de oven voor 30 minuten. Draai de kipfilets halverwege nog een keertje om.
Zet water op voor de rijst en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ondertussen zet je nog twee pannen op met water: een pan met 1,5 liter water voor de bouillon en eentje om de eieren in te koken.
Aan de pan met de bouillon voeg je toe: de bouillonblokjes, een scheutje sojasaus, 2 kefir blaadjes en 1 steranijs. Snijd het restje gember in plakjes en voeg ook deze toe. Laat de bouillon zachtjes koken.
Als het water kookt voor de eieren kook je ze in 6,5 minuten zacht. Maak ondertussen de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Wok ze in een koekenpan op hoog vuur voor ca. 2 minuten en zet het vuur laag. Snijd vervolgens de bosui fijn. Voeg de spinazie toe en roer totdat het geslonken is. Voeg tot slot de bosui toe, maar zet het vuur uit. De bosui mag namelijk wel een beetje rauw blijven.
Als het goed is, is ondertussen je kip ook zo goed gegaard dat je deze makkelijk met twee vorken uit elkaar kan trekken in stukjes voor je pulled chicken. Pel de eieren en bereid de soepkommen voor: in iedere kom leg je 1 ei (door midden gesneden), 1 schepje rijst, 1 schep groenten en een deel van de pulled chicken. Giet de bouillon erover uit, let op dat er geen blaadjes/stukjes gember/etc. meekomen, en je bent klaar om uit te serveren!
Er zit geen sambal in de bouillon, dus je kan deze soep pittiger maken met sambal. Of, een hele goede tip waar een vriendin me op wees: crispy chili in oil. Te koop bij de Toko en echt erg lekker bij ongeveer iedere Aziatisch recept. De pot die ik recentelijk heb gekocht is alweer voor de helft op.. Anyway, ik kan het iedereen aanraden om dit nog in de soep toe te voegen.
Geniet er van!