Risotto met gevulde portobello's
Een vega receptje dat redelijk makkelijk en snel te maken is. De gevulde portobello voegt net wat extra's toe en dat maakt het ook een leuk recept voor een dinertje.
Voor vier personen heb je nodig:
400 gram risottorijst
4 portobello's
250 gram kastanje champignons
150 gram doperwten
300 gram spinazie
1/2 courgette
1 ui
1 teen knoflook
4 eetlepels tomaten tapenade
3-4 groente bouillonblokjes (of bospaddenstoelen als je die hebt)
Pecorino
Tip, heb je truffelolie in huis (bijv. omdat je deze tonijntartaar hebt gemaakt)? Gebruik de truffelolie ook in dit recept en druppel een beetje truffelolie door de risotto op het laatst.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet 2 liter water op voor de bouillon in een kookpannetje en voeg de bouillonblokjes toe. Snipper de ui en ontvel de teen knoflook. Pak een wokpan of diepe koekenpan en verhit er wat olie in. Bak vervolgens de ui erin aan en zet het vuur daarna wat later. Pers de knoflook teen uit boven de pan en roer door. Voeg nu de risottorijst toe aan de wokpan en bak ze even kort mee. En ja, dit doe je in de wokpan. Ik heb heel lang risotto gemaakt in een kookpan, maar in een wokpan gaat het zo veel sneller. Deze tip heb ik overigens van een Italiaan gekregen, dus dat lijkt me dan geheel in lijn met de Italiaanse keuken ;).
Schenk twee soeplepels van de bouillon bij de risotto en roer de rijst goed door. Zodra de rijst drooggekookt is schep je de volgende lepels bouillon erbij. Je gaat nu aan de slag met de portobello's en groenten, maar blijf dit tussendoor herhalen totdat de rijstkorrel zacht is. Ondertussen ga je de portobello's voorbereiden. Leg ze in een ovenschaal en giet wat olijfolie in de portobello's. Verspreid vervolgens de tomaten tapenade over de binnenkant en rasp er wat pecorino eroverheen. Maak op smaak met nog een beetje zwarte peper en zet ze vervolgens in de voorverwarmde oven voor 20 minuten.
Heeft de risotto meer bouillon nodig? Voeg toe en roer goed door. Je kan nu beginnen met de vulling van de risotto. Maak de champignons schoon en snijd ze in partjes. Bak met wat olie op het vuur in een andere koekenpan aan en schep ze in de wokpan met de risotto wanneer ze goed zijn. Roer de champignons door de risotto. Was de courgette en snijd hem vervolgens in blokjes. Voeg nu ook de courgette toe aan de risotto en roer door.
Is de risotto korrel bijna gaar? Dat wil zeggen, al wat zacht maar nog net een beetje te hard om smakelijk op te eten. Dan ga je de doperwten en spinazie toevoegen, zodat zij ook nog even kunnen warm worden in de pan.
Als het goed is, is nu ook je portobello klaar en kan je de risotto uitserveren met de warme portobello uit de oven. De pecorino kan je nog raspen boven de risotto als je dat lekker lijkt.
Eet smakelijk!