Risotto met gegrilde asperges

Een risotto smaakt altijd goed op koude dagen. Hierbij een recept voor een vega variant.

Risotto met gegrilde asperges

Een vega comfort food maaltje met lekker veel groenten!

Voor vier personen heb je nodig:

2 uien
3 tenen knoflook
3 groenten bouillonblokjes
400 gram risottorijst
1 flinke scheut witte wijn
1 winterpeen
250 gram champignons
1 halve courgette
150 gram doperwten
350 gram asperges
Halve citroen
Pecorino

Snipper de uien en ontvel de tenen knoflook. Zet een grote wok op het vuur met wat olie en bak de uien hierin aan. Zet ondertussen 1,5 liter water op in een kookpan met de bouillonblokjes. Pers de tenen knoflook uit boven de wok en roer door. Voeg vervolgens de risottorijst toe aan de pan. Bak ze totdat ze wat glazig zijn geworden en giet een flinke scheut witte wijn uit over de rijst. Roer dit door totdat het vocht is opgenomen. Nu voeg je twee scheppen van de bouillon toe en dat blijf je continue doen als de rijst weer al het vocht heeft opgenomen. Blijf  dus rustig doorroeren en bouillon toevoegen.

Ondertussen kan je wel aan de slag met de groenten. Rasp de wortel en snijd deze in kleine blokjes. Voeg toe aan de pan en roer door. Maak de champignons schoon en snijd ze in kwarten. Bak ze aan in een koekenpan met wat olijfolie. Voeg ook deze toe aan de wok. Was de courgette en snijd deze in stukken, en, je kan het al raden, voeg het toe aan de risottorijst. Als het goed is begint de risotto nu de goede kant op te gaan qua zachtheid. Voeg de doperwten toe aan de risotto en was de asperges. Snijd ca. 2 cm van de onderkant van de asperges af. Voeg wat olie toe aan de koekenpan en bak ze in de koekenpan in ongeveer 4 minuten. Pers de halve citroen uit en voeg een flinke scheut van het citroensap toe aan de risotto. Sprenkel de rest van het sap uit over de asperges, samen met wat (grof) zeezout. De risotto is klaar als de korrel zacht geworden is, maar nog wel een kleine bite heeft.

Maar de risotto op smaak met wat peper en zout en roer nog eenmaal door. Serveer uit op de borden met een paar van de gegrilde asperges per bord bovenop de risotto. Rasp eventueel nog wat (of veel) pecorino uit boven de risotto.

Eet smakelijk!