Rendang

Het vergt wat voorbereiding en tijd, maar ik beloof je dat het het waard is!

Rendang

Dit gerecht is gemaakt naar het recept van mijn moeder. Want echt, de rendang van mijn moeder is echt de lekkerste rendang die ik ken. Beter dan wanneer ik het afhaal. De truc is om het vlees echt lang te laten stoven, zodat het al helemaal zacht is geworden. Ik vind het namelijk echt niks als je van die brokken nog wat taai vlees hebt waar je flink op moet kauwen. Maar omdat dit zo lang moet opstaan is dit typisch een gerecht wat je in het weekend maakt.

Right, ik geef je eerst het recept voor de rendang zelf omdat je die wel vooraf moet maken. Mocht je het als gerecht willen maken zoals op de foto, dan kan je na het recept doorlezen.

Voor een flinke pan heb je nodig, voor zo'n 8 personen:

1 ui
2 tenen knoflook
1 stengel sereh (citroengras)
5 cm gember
6 kemirienoten (koop je bij de toko)
5 limoenblaadjes (ook de toko)
750 gram runderriblappen
1 blok santen
100 ml kokosmelk
1,5 runderbouillonblokje
3 theelepels sambal oelek
1 halve citroen
Scheutje sojasaus

Snipper de uit en pel de knoflook teen en zet nog even apart. Snijd de stengel sereh in 5 stukken en snijd 6 plakken gember af. Maal de kemirienoten in een vijzel totdat het kleine stukjes zijn geworden. Leg ook alvast de 5 limoenblaadjes klaar.

Snijd nu de runderriblappen in blokjes. Het ergste vet wat eraan zit kan je verwijderen, maar het is niet erg als er nog een beetje vet aan het vlees blijft zitten. Het vlees gaan we nu bakken in twee delen. Zet een braadpan op het vuur en verwarm er wat plantaardige boter en olie en en laat warm worden. Bak als boter bruin is geworden de helft van het vlees, zodat het alvast mooi dichtgeschroeid en een beetje bruin is. Leeg de pan in een schaal en voeg opnieuw boter en olie toe. Bak nu deel twee van het vlees en voeg ook dit weer aan de schaal toe.

Doe een beetje olie in de pan en fruit daarin de olie en pers de knoflooktenen uit boven de pan. Voeg de sereh, gember, gemalen kemirienoten en limoenblaadjes toe en bak dit kort aan op wat zachter vuur. Voeg nu het vlees en het blok santen samen met de kokosmelk en een flinke scheut water toe aan de pan. Roer dit goed door elkaar, de santen zal langzaam aan smelten in de pan.

Voeg nu de runderbouillonblokjes en  sambal toe. Pers het sap van een halve citroen uit en voeg dit ook toe aan de pan, samen met een scheut sojasaus.

En nu kan het vlees gaan sudderen. Laat het minstens 4 uur staan op laag vuur en roer het af en toe door. Hierna zal het vlees helemaal uit elkaar zijn gevallen en super zacht zijn. En het is niet erg als je dit gerecht een dag eerder al maakt, de smaken trekken er alleen maar meer in. Vergeet niet de stukken gember, sereh en limoenblaadjes eruit te halen voor het uitserveren.

Geniet er van!

Mocht je het recept ook zo willen maken als op de foto, dan heb je ook nog het volgende nodig  (voor 4 personen):

400 gram rijst
1 aubergine
500 gram choi sum (ook te koop bij de toko, maar vervang het makkelijk door 1 paksoi)
1 teen knoflook
Scheut sojasaus
300 gram sperzieboontjes
1 pakje sajoer boontjes boemboe
Casave kroepoek
Gebakken uitjes ter garnering

Zet een pan water op voor de rijst en een pan voor de sperzieboontjes. Was de aubergine en de choi sum (of paksoi) en snijd deze allebei in stukken. Kook de rijst volgens de verpakking en zet de braadpan met rendang op een laag vuur om op te warmen. Ondertussen maak je de groenten klaar.

Pak een wokpan en verhit flink wat olie in de pan. Voeg de stukken aubergine toe en strooi wat zout uit over de aubergine. Dop de sperzieboontjes terwijl je ondertussen af en toe in de aubergine roert. Was de sperzieboontjes en voeg ze toe aan het kokende water. Kook voor ca. 4 minuten. Pel de teen knoflook en pers deze boven de wokpan uit. Voeg nu de choi sum/paksoi toe aan de pan met een scheut soja saus. Bak nog voor een paar minuten en giet de inhoud van de pan in een schaal en dek deze af. Giet de sperzieboontjes af en verhit weer wat olie in de wokpan. Voeg de sperzieboontjes en de boemboe toe aan de pan en roer goed door. Bak dit nog zo'n 2 minuten en je kan het eten gaan uitserveren, met de casave en kroepoek on the side!

Eet smakelijk!