Polenta fries met polpetta en cavolo nero

Een gerecht uit de Italiaanse keuken! Ideaal om te maken voor een (kerst)dinertje. Eigenlijk was ik nooit zo'n fan van polenta vanwege de plakkerige structuur, maar als je ze crispy bakt vind ik het echt een aanrader.

Wat je nodig hebt voor vier personen:

400 gram polenta (mais griesmeel)
400 gram kippengehakt
1 klein uitje, fijn gesnipperd
2 tenen knoflook fijn gesnipperd
Verse basilicum blaadjes (plantje/heel pakje)
2 theelepels oregano
1 ei
2 eetlepels paneermeel
2 blikken mutti polpa
Scheutje rode wijn
200 gram cavolo nero (te koop de ekoplaza, marqt)

Zet 1 liter water op in een kookpan. Zodra het kookt, voeg je de polenta toe. Blijf roeren totdat het een dikke massa is geworden. Zet het vuur uit en schenk de polenta in een ovenschaal en verdeel de inhoud gelijkmatig over de schaal. Dek de schaal af en zet het in de koelkast om op te stijven.

Zet een grote pan op het vuur, hier ga je de tomatensaus in maken. Snipper het kleine uitje heel fijn en doe de helft van de gesnipperde ui in een beslagkom. Bak de rest van de ui in olie aan in de pan en pers 1 knoflookteen boven de pan uit. Als de uitjes aangebakken zijn, voeg je de mutti polpa toe met een scheut rode wijn. Maak de saus op smaak met peper en zout en voeg 3 takjes basilicum (met blaadjes) toe aan de saus. Zet het vuur laag en laat het pruttelen.

Doe het kippengehakt in de beslagkom bij de gesnipperde ui. Voeg daar 1 geperste knoflookteen aan toe. Scheur ca. 20 basilicum blaadjes boven de kom en voeg het ei en paneermeel toe, net als de oregano en peper en zout. Was je handen en kneed het geheel met je handen goed door elkaar. Als het nog te plakkerig is om er goed gehaktballetjes van te kunnen draaien, voeg dan nog wat paneermeel toe. Maak van het gehakt balletjes van ca. 3 cm.

Zet een koekenpan met wat olie op het vuur, bak daar de kippengehaktballetjes in aan totdat ze mooi bruin zijn geworden. Voeg de balletjes toe aan de pan met tomatensaus.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal de polenta uit de koelkast. Omdat deze nu is opgestijfd kan je het makkelijk vanuit de schaal in 'frietjes' snijden. Verwarm flink wat olie in twee koekenpannen. Voeg de polenta reepjes toe aan de pannen en bak ze goudgeel totdat ze een beetje knapperig zijn. Dit heeft wat tijd nodig en voeg wat meer olie toe als het lijkt alsof ze aanbakken. De truc is om ze niet te veel te keren, want dan vallen ze uit elkaar. Dus rustig per kant aanbakken.

Ondertussen verwijder je de binnenste nerf per blad van de cavolo nero. Was de bladeren en leg ze uit op een bakplaat met bakpapier eronder. Giet wat olijfolie over de bladeren uit en strooi wat peper en zout erover. Zet in de oven voor ca. 10 minuten, totdat ze mooi knapperig zijn geworden. Dit kan wat langer duren als de bladeren wat groter zijn.

Snipper tot slot wat van de overgebleven basilicum. Maak de borden op met de polenta, polpetta in rode saus en de geroosterde cavolo nero. Strooi de basilicum uit over de saus en dinner is ready!

Eet smakelijk!


Polenta in stukken bakken in de pan


Cavalo Nero roosteren in oven 200 gr 10- 15 min

Basilicum in stukjes snijden