Perentaart met spijs

Een winterse taart door de combinatie van peer met spijs. Deze taart is niet moeilijk om te maken, niet te zoet of zwaar en wel lekker. Ook een goed dessert, voor kerst bijvoorbeeld.

Perentaart met spijs

Voor een taart met een bakvorm van 24 cm (ongeveer 10 stukken) heb je nodig:

200 gram bloem
50 gram suiker
120 gram boter
2 eieren
3 rijpe peren (ik gebruikte van die bollere Doyenné du Comice peren)
130 gram spijs
3 eetlepels abrikozenjam
3 theelepels citroensap
1 eetlepel amandelschaafsel
Poedersuiker, eventueel ter garnering

Kneed de bloem, boter, suiker en 1 ei in een beslagkom tot een gladde bol deeg. Dek  het deeg af met folie en zet in de koelkast voor 30 min.

Vet de bakvorm in met wat boter en bestuif vervolgens met een snufje bloem. Rol het deeg met een deegroller uit tot de grootte van de bakvorm (24 cm), leg de uitgerolde bodem in de bakvorm en prik er met een vork wat gaatjes in. Zet in de oven voor 15 minuten.

Schil ondertussen de peren, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd in peren in plakjes en leg ze even apart. Vervolgens meng je de spijs, 1 ei, het citroensap en 2 (van de 3) eetlepels abrikozenjam door elkaar tot een smeuïg mengsel.

Haal de taartbodem uit de oven en laat kort afkoelen. Bedek vervolgens het spijsmengsel gelijkmatig over de bodem. Leg de perenschijfjes dakpansgewijs in een cirkel totdat de hele bodem bedekt is. Bestrijk de peer vervolgens met het restant van de abrikozenjam en strooi het amandelschaafsel er over uit. Zet de taart nog in de oven voor 20 - 25 minuten totdat de boden gaar is en het spijsmengsel lichtelijk gekleurd is.

Bestrooi met poedersuiker voor het aansnijden en uitserveren.

Tip: deze taart kan ook prima als dessert, met bijvoorbeeld een bolletje karamel of vanille ijs (lactosevrij).

Eet smakelijk!