Pepernoten
Misschien leuk om ze een keer zelf te maken, voor het heerlijke avondje!
Oke, officieel zijn het de kruidnoten, de knapperige variant. Maar maak ze eens zelf en je zal zien dat ze echt lekkerder zijn dan die uit de supermarkt.
Voor 2 bakplaten (ik heb ze niet geteld, maar het waren 2 volle schaaltjes uiteindelijk), gebruikte ik:
150 gram plantaardige boter
250 gram zelfrijzende bakmeel
120 gr donkere basterdsuiker
4 theelepels speculaas en koekkruiden
Snufje zout
4 eetlepels sojamelk (ongezoet)
Kneed in een beslagkom de boter, het bakmeel, de basterdsuiker en de kruiden met een snuf zout door elkaar. Voeg vervolgens de eetlepels sojamelk eraan toe en kneed het tot een mooie deegbal.
Verwarm de oven voor op 160 graden, hete lucht stand en leg twee bakplaten uit met bakpapier erop. Nu komt de taak die het langste duurt van dit recept: rol vanuit de bal deeg allemaal kleine bolletjes en leg ze op de bakplaten. Maak ze kleiner dan 1 cm, want ze rijzen nog in de oven en worden dus groter. Daarom is het ook belangrijk dat je ze op de bakplaat een beetje uit elkaar legt.
Als je uitgerold bent, doe de bakplaten in de oven voor 12-14 minuten, beetje afhankelijk hoe groot je pepernoten zijn geworden. Haal de bakplaten uit de oven als ze mooi bruin zijn. Ze morgen nog een klein beetje zacht zijn, want je laat ze vervolgens nog even afkoelen uit de oven. Dan worden ze hard en crunchy, zoals je van pepernoten gewend bent.
Geniet er van!