Pasta Carbonara (vega)

Goed comfort food: een pasta carbonara!

Pasta Carbonara (vega)

Als je zin hebt in comfort food, dan is deze pasta carbonara een goede optie met een combinatie van pasta, ei, kaas en (vega) spekjes. Serveer het met een frisse salade om het geheel wat minder machtig te maken.

Voor vier personen heb je nodig:

3 kleine tenen knoflook
175 gram vega spekjes
5 eieren
40-50 gram geraspte pecorino
400 gram verse spaghetti
150 gram sla
3 tomaten
1 halve komkommer
En wat je nog meer lekker lijkt in een salade, bijvoorbeeld avocado, paprika, olijven, artisjokharten, etc.
Olie
Azijn

Je begint met het maken van de salade, want als de pasta straks klaar is wil je die direct kunnen uitserveren en opeten.

Was de tomaten en komkommer en snijd ze in stukjes. Meng ze met de sla (en andere dingen voor de salade) in een slakom met een beetje olie en azijn.

Zet water op voor de pasta. Ontvel de tenen knoflook en hak ze in stukjes. Pak een (diepe) koekenpan en verwarm een beetje olie in de pan. Bak de (vega) spekjes aan samen met de gehakte knoflook. Zet het vuur iets lager zodra ze goed aangebakken zijn.

Kluts de vijf eieren in een schaaltje en rasp de pecorino in een apart schaaltje. Kook de verse pasta in een paar minuten. Zodra de pasta nog 2 minuten moet koken zet je de koekenpan voor de spekjes uit, zodat die pan alvast een beetje kan afkoelen. Giet de pasta af wanneer deze klaar is. Zorg dat je nog een klein beetje van het kookvocht achterhoudt. Vervolgens voeg je pasta in de diepe koekenpan met spekjes toe. Giet voorzichtig een beetje van de geklutste eieren in de pan. Als ze meteen stollen, zoals bij roerei, dan is je pan nog te heet en moet je de pan nog even verder laten afkoelen. Als het ei makkelijk door de pasta roert en niet stolt, dan schenk je de rest van de eieren erbij en roer goed door, samen met de geraspte pecorino. Als het goed is, is het een smeuïg geheel. Is het echt een te vaste massa is dit het moment om (een beetje van) het achtergehouden kookvocht toe te voegen en er doorheen te roeren. Maak op smaak met zwarte peper; er hoort echt flink wat peper in!

Serveer de pasta direct uit. Omdat pasta met ei, spek en kaas een best heftige maaltijd is, smaakt de frisse salade ernaast goed (en gezond).

Geniet er van!

P.s. Geen zin in een salade? Geroosterde groenten uit de oven (paprika, courgette, aubergine) past er ook goed bij!