Pasta aglio e olio

Een simpele, maar zeer smaakvolle pasta die snel op tafel staat. Belangrijk is dat je goede olijfolie gebruikt voor dit recept, dat geeft al veel smaak. In de variant die op de foto staat gebruikte ik nog wat aangebakken paneermeel voor wat extra crunch, maar dat is optioneel dus kan je weglaten.

Voor vier personen heb je nodig:

6 (grote) tenen knoflook
1 rode peper
500 gram spaghetti
30 gram peterselie
Pecorino
Optioneel: 50-75 gram paneermeel

Tip: wil je meer groente eten bij dit gerecht? Maak dan gegrilde groente of een salade on the side.

Zet water met wat zout erin op het vuur om te laten koken. Ontvel de knoflooktenen en hak ze in kleine stukken. Was de rode peper en hak de rode peper in kleine stukjes. Als je de pasta wat minder pittig wilt maken, verwijder dan eerst de pitjes van de peper.

Voeg de spaghetti toe aan het water als het kookt en zet de timer zo dat de pasta mooi beetgaar is. Was de peterselie, hak het fijn en zet het in een bakje opzij. Schaaf flink wat van de Pecorino in een bakje en zet ook dit even apart. Doe nu flink wat olie in een grote koekenpan/wok en laat de olie warm worden. Voeg nu de gehakte knoflook en rode peper toe en til de pan een stukje boven het vuur. Draai de pan zo dat de knoflook en rode peper in de olie 'kookt'. Zorg ervoor dat het vuur niet té hard staat, want dan verbrandt de knoflook. Laat de knoflook en rode peper zo een paar minuten garen in de olie. Zet dan de pan terug en zet het vuur laag.

Giet de spaghetti af en houd een beetje kookvocht apart. Giet de spaghetti in de pan met olie en knoflook. Voeg een groot gedeelte van de peterselie en pecorino toe, maar houd nog wat over ter garnering. Roer het geheel goed door elkaar en serveer de pasta snel uit, zodat het nog goed warm is. Maak eventueel nog op smaak met wat peper en zout.

Geniet er van!

Wil je ook wat broodkruim aan deze pasta toevoegen? Bak dan als eerste stap de broodkruim in een koekenpannetje aan met olijfolie, totdat het mooi bruin geworden is. Voeg dan later de broodkruim tegelijkertijd met de peterselie en kaas toe in de pan.