Passievrucht curd cruffins

Passievrucht curd cruffins

Oke, het klinkt misschien wat overdreven, maar dit zijn gewoon hele lekkere croissants in een muffinvorm, gevuld met passievrucht curd.

Let op, als je dit recept volgt voor de passievrucht curd, houd je heel veel over. Je gebruikt namelijk maar ca. 6 eetlepels voor de cruffins. Maar goed, als je dan toch al de curd aan het maken bent.. Je eet het namelijk ook bijvoorbeeld bij een dessert (kijk bijvoorbeeld naar dit toetje, of in je yoghurt 's ochtends).

Dus, voor de passievrucht curd heb je nodig:

100 ml water
140 gr suiker
25o gram passievrucht (in blokjes uit de vriezer)
1 citroen
50 gram maizena
3 eieren
60 gram plantaardige boter

En om de cruffin variant te maken (6 porties):

1 rol croissantdeeg
poedersuiker ter garnering
muffinbakvorm + wat olie/boter om de bakvorm in te vetten

Maar we beginnen met het maken van de curd. Deze kan je ook prima een dag eerder bijvoorbeeld alvast maken. Splits de eieren en zet de eierdooiers apart. Zorg ook dat je de 60 gram boter alvast klaar hebt staan. Pers de helft van de citroen uit. Doe in een steelpannetje het water, de suiker, de passievrucht, het citroensap en de maizena in een pannetje. Zet op middenhoog vuur en roer goed door elkaar. Blijf goed roeren, terwijl de substantie steeds wat dikker wordt, totdat het een soort behanglijm is geworden. Zet het vuur uit en roer de boter er doorheen. Als de boter is opgenomen, roer dan de eierdooiers erdoorheen. Blijf ook nu goed roeren, je wilt niet dat het een soort roerei wordt namelijk. Als ook de ei dooiers goed zijn doorgeroerd, proef je de curd. Mocht het nog wat zuurder worden, kan je nog wat meer citroensap erdoorheen roeren. Laat de curd wat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de muffinvorm in met wat boter of olie. Rol het croissantdeeg uit. Plak de randen van de schuine stippellijn dicht en snijd de rechte stippellijnen door, zodat je 3 rechthoeken hebt. Spreid de passievrucht curd uit over de rechthoeken, ongeveer 2 eetlepels per rechthoek. Rol de rechthoeken op in de lengte. Snijd de opgerolde rechthoeken in de lengte door de helft. Rol met de doorgesneden kant naar boven op in een rondje, zodat het helemaal opgekruld is. Leg de rondjes deeg in een muffinvorm en zet in de voorverwarmde oven. Bak de cruffins af in ca. 12 minuten, totdat ze mooi bruin zijn.  Strooi wat poedersuiker erover uit ter garnering en serveer met wat extra passievrucht curd.

Eet smakelijk!