Nectarine taart met amandelspijs en tijm
Schrik niet, de tijm is niet heel overweldigend in dit recept, maar het geeft wel net een extra smaakdimensie aan deze taart.
Je hebt nodig:
1 ei
220 gram zelfrijzend bakmeel
210 gram plantaardige boter
120 gram kristalsuiker
4 nectarines (ze hoeven niet heel rijp te zijn)
Extra klompje plantaardige boter
3 eetlepels honing
1 limoen
Halve theelepel tijmpoeder (of gebruik verse tijm)
150 gram amandelspijs
Klop 1 ei in een bakje. Doe in de beslagkom het bakmeel, de boter, suiker en voeg de helft van het ei toe, samen met een snufje zout. Zet de rest van het geklopte ei even aan de kant, gooi het niet weg! Was je handen, want je kneed nu met je handen het beslag tot een gladde bol. Het zal nog een beetje plakkerig zijn, maar dat is niet erg. Dek de beslagkom af en zet en deeg voor ca. 30 minuten (of langer, mag ook) in de koelkast.
Was de nectarines en snijd ze in partjes. Was ook de limoen, en rasp de limoen. Snijd de limoen vervolgens door de helft en pers de halve limoen uit in een bakje. Warm in een koekenpan het klompje extra boter. Voeg dan de honing, tijm, limoenrasp en de sap van de halve limoen toe, met een snufje zout. Doe de nectarine partjes erbij met een scheut water en laat het geheel op zacht vuur een beetje inkoken. Zet na ca. 5 min het vuur uit en laat het geheel rusten met een deksel op de pan.
Brokkel de amandelspijs in het bakje waar het halve ei in zit. Plet met een vork de stukjes amandelspijs zodat het een mengsel wordt met het ei. Ga door totdat al het ei is opgenomen. Het zou nu een smeerbaar geheel moeten zijn.
Beleg een springvorm (doornsnee 24 cm) met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden boven en onder warmte. Haal het deeg uit de koelkast. Was je handen en leg vervolgens de bol uit op de bodem van de springvorm, totdat de hele bodem bedekt is. Het deeg zal een beetje plakkerig zijn, maar dat hoort. Smeer het amandelspijs uit in een cirkel vanuit het midden. Laat een deel (1,5-2 cm) over van de rand, dat hoeft niet bedekt te zijn.
Pak de nectarine partjes en begin ze uit te leggen in een cirkel vanuit het midden. Of in een ander patroon of vorm, wat je wilt. Maar gebruik wel zoveel mogelijk van alle nectarine partjes, beetje zonde als je ze niet allemaal in de taart verwerkt natuurlijk. Zet de taart vervolgens voor ca. 45 minuten in de oven, totdat de rand mooi goudbruin gekleurd is. Serveer direct uit de oven met een bolletje (vegan) vanille ijs. Maar je kan de taart ook laten afkoelen en later uitserveren.
Ter garnering kan je nog wat takjes tijd of limoen rasp erover uitstrooien.
Geniet er van!