Mini venkel tomaat quiches
Voor 10 mini quiches heb je nodig:
1 pakje bladerdeeg (zonder roomboter)
1 venkel
2 tenen knoflook
2 stengels kleine tomaatjes
2 eetlepels balsamico azijn
4 eieren
200 ml sojaroom
100 gram doperwten
100 gram geraspte geitenkaas
3 theelepels kerrie
1 theelepel nootmuskaat
Muffin bakvorm (+wat vloeibare boter om in te vetten)
Eventueel wat rucola voor de garnering
Mocht je geen muffinvorm hebben, dit kan natuurlijk ook gewoon prima in een normale ovenschaal. Leg dan de bladerdeegplakjes zo naast elkaar in de schaal dat ze een geheel vormen en giet daar de vulling over uit.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de 10 plakjes bladerdeeg uit en verwijder de plastic velletjes. Vet de muffin bakvorm goed in met wat boter en zorg dat de kuipjes ook goed aan de randen ingevet zijn.
Was de venkel en snijd de stengels aan de bovenkant en de bodem eraf. Snijd de rest van de venkel in dunne plakjes en vervolgens in kleine stukjes. Ontvel de knoflooktenen. Zet een koekenpan op het vuur en bak hierin de venkel aan met wat olijfolie. Pers de knoflooktenen uit boven de venkel en roer door. Zet het vuur laag als de venkel bruin is gekleurd. Was de tomaatjes, maar laat ze aan de stengel zitten. Doe de tomaatjes (incl. stengel) in een ovenschaaltje en druppel de balsamico azijn eroverheen. Roer de venkel nog even door.
Pak een beslagkom en kluts daarin de vier eieren en de sojaroom door elkaar. Voeg de doperwten, geraspte geitenkaas en de venkel toe en mix door elkaar met ook de kerrie en nootmuskaat. Voeg nu nog peper en zout toe naar smaak en roer door.
Leg de velletjes bladerdeel voorzichtig in de kuipjes, duw ze een beetje naar de bodem en vouw de randen een beetje in zodat ze in het kuipje passen. Ze steken een beetje over de bovenkant van de rand heen, maar dat hoort zo. Giet met een soeplepel de kuipjes vol. Als het goed is past het precies voor de 10 bakjes.
Zet in de oven voor 15-20 minuten, samen met de tomaatjes. Laat ze daarna afkoelen en haal ze voorzichtig uit de kuipjes. Als het lastig gaat, probeer dan eerst de randen los te snijden met een bot mes. Zet ze daarna op een bedje van rucola en garneer met een tomaatje die je los knipt van de stengel.
Eet smakelijk!