Melanzane alla parmigiana

Het is lente, maar de regen komt alsnog met bakken uit de hemel. Tijd voor een warme comfortfood maaltijd: Melanzane alla parmigiana. Mijn versie maakte ik  met pecorino en vegan mozzarella.

Voor vier personen heb je nodig:

2 aubergines
1 blikje tomatenpolpa (425 ml)
1 pakje tomato frito (350 gram)
1 eetlepel tijm
1 eetlepel oregano
5 takjes basilicum
2 theelepels tomaten puree
Worcestershire saus
Tabasco
Pecorino
1 pakje (vegan) mozzarella


Was de aubergines. Snijd ze in de lengte in plakken van ongeveer een halve centimeter. Strooi ruim keukenzout over beide kanten van alle plakken en laat het heel even staan. Je zal zien dat er wat vocht wordt ontrokken en ze een beetje kleuren. Spoel ze goed af onder stromend water en dep ze droog met keukenpapier. Verhit een koekenpan op hoog vuur met flink wat olijfolie. Bak de plakken aubergine totdat ze mooi zacht en bruingekleurd zijn. Leg ze uit op een bord met wat keukenpapier. Doe dit in een paar shifts, zodat alle plakken gebakken zijn.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwarm vervolgens een diepe koekenpan met een klein beetje olijfolie op middelhoog vuur. Doe de tomatenpolpa en de tomato frito in de pan. Maak de saus op smaak met de tijm, oregano en 4 van de 5 takjes (met blaadjes) van de basilicum. Dat laatste takje gebruik je voor garnering namelijk. Voeg ook nog wat worcestershire saus en tabasco toe. Maak verder op smaak met peper en zout.

Nu bouwen we de melanzane alla parmigiana op in een ovenschaal: begin met een klein laagje saus. Leg de plakken aubergine er op uit, totdat het ongeveer de bodem bedekt. Rasp er een dun laagje pecorino overheen. Herhaal dit nog 2x, zodat je uiteindelijk drie lagen saus met aubergine hebt. Snijd de (vegan) mozzarella in plakjes en leg deze uit op de bovenste laag. Bestrooi rijkelijk met geraspte pecorino en garneer met de laatste blaadjes basilicum.

Zet de schaal in de oven voor 30-40 minuten. Serveer bijvoorbeeld met brood en salade.

Eet smakelijk!