Marokkaanse vega stoof
Een smaakvolle, makkelijke en vegetarische Marokkaanse stoofpotje.
Misschien nét wat te veel werk voor een doordeweekse avond, maar als je er een gewone couscous naast maakt en de feta niet marineert ben je eigenlijk ook zo klaar. En als je iets meer tijd hebt maak je het volledige recept zoals hieronder! Voor vier personen heb je nodig:
1 ui
2 tenen knoflook
1 winterpeen
2 puntpaprika's
1 courgette
2 blikken kikkererwten
2 eetlepels tomatenpuree
1,5 kippenbouillonblokje
2 eetlepels ras el hanout
2 theelepels kurkuma
1 limoen
200 gram feta
100 gram spinazie
Half kopje rozijnen
400 gram couscous
2 theelepels vloeibare honing
3 takjes munt
Snipper de ui en ontvel de knoflooktenen. Hak de knoflooktenen fijn. Bak de ui aan in een hapjespan/gietijzeren pan, voeg de knoflook toe en zet het vuur laag. Rasp de schil van de wortel en snijd de wortel in grote stukken. Voeg de wortel toe aan de ui. Was de paprika en de courgette en verwijder de zaadlijsten van de puntpaprika's. Snijd zowel de paprika als de courgette in grove stukken. Los 1 bouillonblokje op in 500 ml. Giet de bouillon in de pan en roer het door met de tomatenpuree en de ras el hanout en kurkuma. Pers de helft van de limoen uit en giet uit in de pan. Lek de kikkererwten uit en voeg ze toe in de pan. Strooi nog wat peper en zout erover uit. Zet de deksel op de pan en laat het stoven.
Doe de rozijnen in een kopje en laat ze wellen in heet water. Snijd de feta in blokjes en pers de andere helft van de limoen uit. Voeg 1 eetlepel van het limoensap toe aan de feta samen met de honing. Haal van twee takjes munt alle blaadjes en hak ze fijn. Voeg dit toe aan de feta en roer het geheel door elkaar. Zet vervolgens apart.
Doe de couscous in een kookpan. Los het halve bouillonblokje op in 300 ml kokend water en giet het uit over de couscous. Laat de couscous even staan met een deksel en als het droog is geworden giet een scheut olijfolie in de pan en roer met een vork door. Scheur de spinaziebladen klein met je handen. Giet de rozijnen af en roer ook deze, met de gescheurde spinaziebladen door.
Als het goed is zijn de groenten ondertussen gaar. Serveer samen met de couscous en gemarineerde feta en garneer met de overgebleven blaadjes munt.
Eet smakelijk!