Mango-passievrucht kwarktaart
Een kwarktaart: bij uitstek een taart die je niet maakt/eet als je geen lactose mag. Al vaker heb ik geprobeerd een soja variant te maken, maar deze was toch wel het beste tot nu toe! Het recept deel ik graag met je.
En ook nog eens een taart die niet in de oven hoeft! Voor een taart met 21 cm doorsnee heb je nodig:
500 gram soja kwark (ik gebruikte de AH basic versie)
250 ml opklopbare slagroom
8 gelatine blaadjes
3 eetlepels suiker
1 mango
3 passievruchten
1 citroen
1 sinaasappel
200 gram amaretti koekjes (of bastogne koeken als je ze niet kan vinden)
100 gram plantaardige boter
Begin met het invetten van de taartvorm. Smelt de boter en kruimel de koekjes fijn. Meng de boter met de koekkruimels en doe dit in de bakvorm. Druk met de bolle kant van de lepel de koekruimels aan totdat het een stevige bodem lijkt en de kruimels niet meer los zitten. Zet de bodem in de koelkast.
Vervolgens laat je de gelatine blaadjes weken in koud water. Was de citroen, rasp ongeveer de helft van de citroen en pers de citroen uit. Klop de slagroom met de suiker stijf. Proef even of de slagroom zoet genoeg is. Het mag nu zoeter zijn dan je normaal de slagroom zou maken, want het is het enige aan suiker wat je toevoegt.
Doe in een pannetje 1 eetlepel citroensap met 3 eetlepels water. Verwarm dit langzaam en smelt een voor een de 6 van de 8 gelatine blaadjes terwijl je goed roert. Knijp de blaadjes goed uit voordat je ze in het pannetje doet! Als alle blaadjes zijn opgelost, laat het geheel even afkoelen. Niet te lang, want dan gaat het weer opstijven. Ondertussen kan je mooi de mango schillen en pureren.
De gepureerde mango meng je nu samen met de citroenrasp goed door de kwark. Als de gelatine is afgekoeld doe je een deel van de kwark bij de gelatine. Roer goed zodat alle klontjes eruit zijn. Voeg vervolgens het gelatine mengsel bij de rest van de kwark en roer weer goed door. Daarna spatel je de slagroom bij de kwark en giet je het mengsel in de taartvorm.
Zet de taartvorm in de koelkast. Snijd de passievrucht en haal het binnenste eruit. Verwarm in een pan 3 eetlepels sinaasappelsap en smelt er de overige 2 gelatine blaadjes in, nadat je ze goed hebt uitgeknepen. Laat de gelatine mix weer even kort afkoelen voordat je het roert met de passievruchten. Haal de taart uit de koelkast en giet het mengsel over de taart. Laat tot slot de taart nog zeker 2 uur opstijven in de koelkast voordat je de taart aansnijdt.
Geniet ervan!