Lemon-meringue taart

Een signature dish, of nouja, taart. Een perfecte samenhang tussen fris en zoet en een favoriet van ieder.

Lemon-meringue taart

Voor deze taart is nodig:

Bakvorm van 23 cm
2 biologische citroenen
225 gram bloem
240 gram plantaardige boter
4 eieren
200 gram suiker
50 gram maizena
250 ml water
Snufje zout

De taart maken we in drie delen: de bodem, lemon curd en de meringue bovenop. Begin met de bodem. Je neemt 225 gram bloem, 160 gram boter, 70 gram suiker, een half opgeklopt ei en een snuf zout. Even goed je handen wassen (corona times!) want je gaat dit alles met je handen kneden tot een een deegbal. Het makkelijkste is het als je de boter alvast in kleine stukken snijdt. Vet de bakvorm in en verdeel de deegbal in twee gelijke stukken; een voor de bodem en een voor de rand. Bekleed de bakvorm en prik met een vork gaatjes in de bodem. Zet de bodem vervolgens koud weg.

Vervolgens kan je aan de slag met de lemoncurd. Splits van de drie overgebleven eieren de eierdooiers en het eiwit. Was de twee biologische citroenen en rasp de schil (niet het witte meenemen). Pers daarna het sap uit van de twee citroenen.

Voeg dit samen met de 250 ml water, 120 gram suiker en de 50 gram maizena in een pannetje. Zet op laag vuur en roer goed met een garde totdat de massa begin in te dikken en wat doorzichtiger wordt. Hier heb je wat geduld voor nodig. Duurt het echt heel lang, zet het vuur dan iets hoger, maar blijf goed roeren. Als het eenmaal een dikke massa is (soort behanglijm), haal dan de pan van het vuur af en roer de 60 gram boter erdoor totdat het geheel is opgenomen. Roer dan goed de drie eierdooiers er doorheen en zorg dat het ei niet stolt. Je lemon curd is nu af!

Giet de lemoncurd op de bodem en zet de bakvorm voor 30-35 min op 180 graden (hete lucht) in een voorverwarmde oven. Als je de taart uit de oven haalt kan de lemoncurd nog een beetje drillerig zijn, maar dat wordt steviger als het afkoelt.

Om de meringue te maken doe je de drie eiwitten in een schone kom, voeg 90 gram suiker toe en klop het met een mixer totdat de meringue stijf is; je kan pieken met de mixer maken die blijven staan. Smeer met een pannenlikker de meringue op de afgekoelde taart en zet de taart nog een paar minuten op de grillstand in de oven totdat de meringue een beetje gekleurd is.

Eet smakelijk!

Gebaseerd op een recept van Uitpaulineskeuken.