Lasagne

Met dit recept maak je een flinke bak lasagne, maar als je toch eenmaal de saus maakt kan je er net zo goed veel van maken. Zo heb je nog genoeg over voor een tweede keer, of voor lunch.

Voor ongeveer 6 personen heb je nodig:

720 ml tomatensaus van Mutti
600 gram (vega) gehakt
1 winterpeen
1 prei
500 gram champignons
2 uien
3 tenen knoflook
1 pakje tomaten frito (350 gram)
1 klein blikje tomaten puree (70 gram)
250 gram lasagne vellen
1 zakje geitenkaas (150 gram)
1 theelepel tijm
1 theelepel rozemarijn
1 theelepel basilicum (of een klein handje verse basilicum)
3 theelepels oregano
1 groentebouillonblokje
1 laurierblad
1 theelepel citroensap
Worcestersaus
Tabasco

Je kan natuurlijk ook variëren met de groenten die je erin doet. Zelf maak ik het ook vaker met bleekselderij en courgette er bij in de saus. Of voeg bijvoorbeeld paprika toe. Wat je zelf lekker vindt!

En als je het écht goed wilt doen maak je er ook zelf bechamelsaus bij. Daarvoor heb je nodig:

300 ml sojamelk
25 gram plantaardige boter
30 gram bloem
1 theelepel citroensap
Snuf nootmuskaat

Alright, alles verzameld qua ingrediënten? Let's get cooking!

Snipper de uien en ontvel de knoflook tenen. Zet een grote wokpan op het vuur met wat olie en bak de uien erin aan. Pers de knoflook boven de pan en zet het vuur laag. Ontdoe de winterpeen van de schil en snijd in kleine blokjes. Voeg toe aan de ui en knoflook en roer door. Snijd de prei door de helft, was de prei en snijd deze in smalle ringen. Voeg toe aan de wok en roer goed door. Voeg nu de tomatensaus, tomaten puree en tomaten frito toe aan de pan, samen met alle kruiden (tijm, rozemarijn, oregano, basilicum, laurier en het bouillonblokje) en laat op een zacht vuur staan.

Maak de champignons schoon en snijd ze in partjes. Bak ze in een koekenpan met olie gaar en voeg ze toe aan de wokpan. In deze pan bak je vervolgens het (vega) gehakt. Voeg ook dit toe aan de wokpan en roer het geheel door. Maak op smaak met worcestersaus, citroensap, tabasco en nog peper en zout en laat het geheel staan.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Nu ga je aan de slag met de bechamelsaus! Laat de boter smelten in een klein steelpannetje. Voeg de bloem toe en roer het geheel goed door elkaar. Dit kan met een garde, maar gaat beter met een pollepel. Je krijgt een soort papje, dit roer je een beetje door elkaar op laag vuur totdat het een geheel is geworden. Voeg vervolgens in scheutjes de melk toe en roer met een garde door elkaar tot de melk is opgenomen. Als het goed is heb je na de 300 ml een substantie met de dikte van bechamelsaus. Is het nog te dik, dan kan je meer melk toevoegen. Is het nog te dun, laat het dan nog wat indikken op laag vuur. Ben je tevreden met de dikte, voeg dan de nootmuskaat en citroen toe en maak op smaak met peper en zout. Heb je ongezoete sojamelk gebruikt? Dan wil je misschien nog een klein beetje suiker toevoegen om het op smaak te krijgen.

Pak de ovenschaal waarin je de lasagne gaat opbouwen en schep een dun laagje van de saus op de bodem. Druk vervolgens de lasagne bladeren erboven op en schep vervolgens een volgende laag saus op de lasagne vellen. Herhaal dit totdat de saus op is. Op de bovenste laag lasagne bladeren giet je de bechamelsaus uit. Strooi de geitenkaas uit over de bovenkant en zet de lasagne in de oven voor ongeveer 35-40 minuten.

Serveer eventueel nog met een frisse salade, maar je hebt ook genoeg aan deze lasagne op zich voor een volwaardige maaltijd.

Geniet ervan!