Kerstinspiratie: Knolselderij Wellington
Een vega variant op de beef wellington.
Een lekker vegetarische optie als hoofdgerecht voor een diner.
Voor ongeveer 8 personen heb je nodig:
1 knolselderij
500 gr kastanje champignons
5 sjalotjes
1 teen knoflook
7 takjes verse tijm
2,5 el miso
2 scheutjes sherry
1 pak bladerdeeg
1 opgeklopt ei
Verwarm de oven op 180 graden hete lucht. Snijd de bovenkant van de knolselderij eraf en schil de knol. Zet de knolselderij in de oven voor 45 minuten.
Maak ondertussen de duxelles: het champignon mengsel. Begin met het ontvellen van de sjalotjes en de knoflook. Snijd ze erg fijn in kleine stukjes. Bak ze in een koekenpan aan totdat ze mooi zacht zijn. Maak de champignons schoon. Doe ze in een de keukenmachine om ze fijn te maken. Of hak ze met een groot mes in hele kleine stukjes. Haal de uitjes uit de pan en zet ze opzij. Bak de champignons op hoog vuur. Als ze geslonken zijn, voeg je de tijm en eetlepels miso toe. Doe 2 flinke scheuten sherry toe en bak de champignons verder aan terwijl je het geheel doorroert. Als het goed is wordt de miso opgenomen in de saus en champignons. Bak zo lang door, nu op wat lager vuur, totdat de champignons droog zijn en maak op smaak met peper en zout.
Haal de knolselderij uit de oven en snijd deze door midden, zodat de knolselderij wat minder groot is. Zet nu de oven wat hoger, naar 210 graden om voor te verwarmen. Leg het bladerdeeg uit en bekleed het met de champignons. Smeer de knolselderij in met wat olijfolie en strooi er wat peper en zout over uit. Snijd het bladerdeeg door midden en leg de knolselderij in het midden van elk deel. Vouw de knolselderij zo in het deeg dat hij volledig ingewikkeld is. Let op, snijd wel het overtollig deeg weg, zodat je niet met dubbele deeglagen zit. Dan gaart het namelijk niet gelijkmatig in de oven. Als je nog deeg over hebt, kan je er een figuurtje or rolletje (zoals op de foto) van maken, en erop doen ter garnering. Maar maak het niet te dik, want ook dan gaart het niet goed mee.
Klop het ei in een klein bakje en bestrijk met een kwastje de bladerdeegpakketjes. Zet in de oven (dus op 210 graden) voor ca. 15 minuten. Dan ben je klaar om het uit te serveren en kan je het in plakken snijden, zoals je bij beef wellington ook zou doen.
Geniet er van!