Klassieke uiensoep
Als het druilig en koud is heb ik zin in soep. En met een paar uien en een bouillonblokje maak je dit in een handomdraai.
Voor ongeveer vier personen heb je nodig:
5 uien
2 tenen knoflook
2 eetlepels bloem
2 blokjes runderbouillon (of groentenbouillon)
2 theelepels tomatenpuree
1000 ml water
2 blaadjes laurier
Tijm
Kerrie
Nootmuskaat
1 stokbrood
Geraspte geitenkaas
Snijd de ui in halve ringen en hak de knoflook fijn. Bak in een soeppan de uien aan op hoog vuur totdat ze glazig zijn geworden. Zet het vuur laag en voeg de knoflook, laurier, tijm, de tomatenpuree en een snufje kerrie en nootmuskaat toe. Roer goed door en laat het even een tijd op laag vuur staan zodat de uien goed zacht worden.
Maak 1,5 liter bouillon klaar. Voeg wat extra olie toe in de pan en bak de bloem door de uien. Schenk de bouillon bij de uien en laat het even kort koken. Zet daarna het vuur laag. Hoe langer je de soep laat staan, hoe meer de smaken erin trekken.
Wanneer je de soep bijna gaat serveren, kan je eventueel nog stokbroodjes voor in de soep maken. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd het stokbrood in stukjes. Bestrooi met geraspte kaas en zet in de oven voor ca. 3 minuten totdat de kaas goed gesmolten is.
Geniet ervan!