Klassieke appelcake

Daar gaan we weer; zondag bakdag! Deze keer een klassieke appelcake met kaneel en wat citroen.

Klassieke appelcake

Een cake is altijd een goed idee, al helemaal deze variant met appel, kaneel en wat citroen.

Je hebt nodig:

2 appels
3 theelepels kaneel
1 citroen
115 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
200 gram plantaardige boter
4 eieren
200 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
snufje zout

Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet het cakeblik in en bestuif met wat bloem. Schil de appels en snijd ze in partjes. Was de citroen, rasp de schil en zet de citroenrasp opzij. Meng 1 theelepel kaneel, 15 gram suiker en 1 eetlepel citroensap van de zojuist geraspte citroen door elkaar samen met de appelpartjes. Zet aan de kant zodat het een beetje kan intrekken.

Meng in een beslagkom met een mixer de rest van de suiker, vanillesuiker, de citroenrasp en de boter tot een romig mengsel. Breek een ei op de rand van de beslagkom en mix het ei met het boter-suiker mengsel totdat het volledig is opgenomen. Herhaal dit voor de andere eieren. Mix vervolgens de bloem, bakpoeder, de rest van de kaneel en een snufje zout door de rest van het beslag totdat het een geheel is geworden.

Schep het beslag in de cakevorm en strijk het uit. Nu kan je gaan garneren met de appelpartjes. Steek ze bijvoorbeeld dakpansgewijs aan de bovenkant in het beslag. Zet in de oven voor ca. 60 minuten, maar haal de cake na 30 minuten uit de oven om af te dekken met aluminiumfolie als de partjes te snel donker kleuren.

Serveer het liefst nog warm, met wat (plantaardige) slagroom.

Geniet er van!