Harira soep

Een smaakvolle soep uit de Marokkaanse keuken.

Harira soep

Niet echt in een handomdraai klaar, wat vaak wel zo is met soep. Deze soep kost iets meer tijd, maar is wel erg lekker!

Voor vier personen heb je nodig:

3 uien
2 tenen knoflook
1 winterpeen
3 stengels bleekselderij
1 paprika
2 tomaten
400 gram spinazie
1 halve courgette
1 blik linzen (400 gram)
4 cm gember, geraspt
250 gram tomaten passata
1 blik tomaten puree (140 gram)
2 eetlepels Ras el hanout
2 theelepels gerookte paprikapoeder
2 theelepels komijn
2 bouillonblokjes
1 citroen
10 gram plantaardige boter (optioneel)
Worcestershire saus
Tabasco

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de paprika en courgette en snijd in stukjes. Doe deze stukken in een ovenschaal en gril de paprika in 15-20 minuten.

Snipper ondertussen de ui en verwijder de velletjes van de knoflooktenen. Zet een soeppan op het vuur en verhit er een scheut olie in. Voeg de ui en knoflook toe, roer door en zet het vuur laag. Verwijder de buitenkant van de winterpeen met een dunschiller en snijd de peen in stukjes. Was de bleekselderijstengels en tomaten en snijd ook deze in stukjes. Voeg toe aan de soeppan en roer door.

Strooi Ras el hanout, paprikapoeder en komijn uit over de groenten en bak de kruiden even kort mee. Ondertussen is de paprika als het goed is klaar, voeg deze ook toe aan de pan. De courgette zet je nog even apart. Snijd de schil van het stuk gember en rasp de gember boven de pan. Voeg 2 bouillonblokjes toe samen met 1 liter water.

Nu voeg je het blikje tomatenpuree en de tomaten passata toe aan de soep. Pureer de soep met een staafmixer. Pers een halve citroen uit en voeg 2 eetlepels toe aan de soep. Maak de soep op smaak met een scheut tabasco, een scheut Worcestershire saus en peper. Voor de smeuïgheid voegde ik nog een blokje plantaardige boter toe, dat kan natuurlijk ook wat sojaroom zijn.

Spoel de linzen af in een vergiet en voeg ze, samen met de spinazie en courgette toe aan de pan. Laat de spinazie slinken en dan is de soep klaar om te eten! Serveer met wat koriander en bijvoorbeeld wat naan brood.

Eet smakelijk!