Gyros kip met orzo

Een makkelijke, smaakvolle maaltijd. Vervang de kip door vega kip en je hebt een vega(n) maaltijd!

Voor vier personen heb je nodig:

1 aubergine
1 courgette
2 puntpaprika's
1 rode ui
1 theelepel oregano
Soja Griekse yoghurt (of vervang door soja kwark)
Komkommer
1 grote teen knoflook
Een halve citroen
400 gram kippendijfiletreepjes (of vega kip stukjes)
Gyros kruiden (potje, te koop bij de AH)
400 gram 0rzo
Peterselie, optioneel ter garnering

Verwarm de oven voor op 180 graden. Begin met het wassen en snijden van de  de aubergine en courgette. Was en snijd de puntpaprika's, verwijder de zaadlijsten. Doe deze groenten in een grote ovenschaal. Ontvel de ui en snijd deze in halve dunne ringen en voeg toe aan de ovenschaal. Giet wat olijfolie uit over de groenten en maak op smaak met wat zout en de oregano. Zet in de over voor 25 minuten.

Zet water op voor de orzo.  Nu maak je alvast de tzatziki. Doe 4-5 flinke scheppen van de (soya) griekse yoghurt in een schaaltje. Pers de halve citroen. Was de komkommer en ontvel de knoflookteen. Rasp ongeveer 3 cm van de komkommer uit boven de yoghurt. Pers de knoflookteen uit en voeg deze samen met 3 eetlepels citroensap toe en roer het geheel door. Als je gewone griekse yoghurt gebruikt, wil je misschien wat minder citroen toevoegen, de soja variant is namelijk wat zoetig. Maak de tzatziki op smaak met peper en zout.

Voeg de orzo toe aan water en kook voor ca 10 minuten volgens de aanwijzing op de verpakking. Zet een koekenpan op het vuur met een scheut olie. Bak de kippendijfiletreepjes aan en voeg 3 eetlepels van de gyros kruiden toe. Bak nog even aan totdat ze mooi gekleurd en gaar zijn. Zet het vuur laag. Giet de orzo af en voeg een scheut olie toe en roer door, zodat de orzo minder aan elkaar gaat kleven. Haal de ovenschaal uit de oven en strooi wat peper uit boven de groenten.
Snijd het geraspte stukje van de komkommer en snijd van de rest van de komkommer plakjes.

Serveer de orzo met gyros kippendijfiletreeptjes en groenten uit de oven met een flinke schep tzatziki, wat komkommer, en garneer met een plukje peterselie (optioneel).

Eet smakelijk!