Gevulde speculaas
Weer terug! En met een perfecte snack voor Sinterklaasavond!
Het is even geleden dat er een recept is verschenen, maar hier is er weer een! En wel een heel lekker recept, volledig in Sinterklaas sfeer: gevulde speculaas. Perfect voor het heerlijke avondje!
Deze portie is genoeg voor zeker 15 stukjes en zelf heb ik het gewoon in een ronde bakvorm gemaakt, van 26 cm.
Je hebt nodig:
300 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram donkere basterdsuiker
3 eetlepels koekkruiden
Snufje zout
200 gram boter
3 eetlepels soja melk
250 gram amandelspijs
2 eieren
1 citroen, voor een scheut citroensap
50 gram halve amandels ter garnering
Doe het zelfrijzend bakmeel, de donkere basterdsuiker, de koekkruiden, zout, boter en de sojamelk in een kom. Meng met je handen deze ingrediënten tot een gladde bol en kneed het flink door, zodat alle boter ook goed is opgenomen. Als het deeg te droog blijft kan je nog een klein scheutje sojamelk toevoegen. Als het deeg mooi glad is, zet je de kom met de deegbal afgedekt in koelkast voor ca. 30 minuten.
Verwarm oven voor op 170 graden.
Klop de twee eieren los in schaaltje. Pak een schaaltje en verkruimel de spijs boven het schaaltje. Giet de helft van het geklopte ei erin. Voeg een scheutje citroensap toe. Prak met vork de amandelspijs in het geklopte totdat er geen klontjes meer zijn en het smeuïg is geworden.
Smelt wat boter in beslagvorm. Bestuif de vorm vervolgens met bloem zodat je straks de gevulde speculaas makkelijk uit de vorm krijgt.
Haal nu de deegbal uit de koelkast. Kneed het deeg even door elkaar tot het weer een beetje warm en soepel is. Maak het aanrecht schoon en bestrooi het met wat meel. Rol de twee delen met een keukenroller uit op het aanrecht tot gelijkmatige delen, zo groot als de beslagvorm. Leg deel één uit op de bodem. Prik wat gaatjes in de bodem en smeer het amandelspijs uit over de bodem met de bolle kant van de lepel. Dit gaat nog makkelijker als je de lepel even onder de kraan houdt.
Leg vervolgens het tweede deel van het deeg erboven op. Als het nodig is kan je dit deeg ook gladmaken met de achterkant van de lepel (natgemaakt). Bestrijk de bovenkant vervolgens met het losgeklopte ei dat nog over is. Garneer de bovenkant met halve amandelen.
Zet de bakvorm in de oven voor ca. 30 minuten, totdat ook de amandelen mooi bruin zijn gekleurd. Laat de vorm wat afkoelen, snijd de gevulde speculaas in stukken en je kan het uitserveren.
Geniet ervan!