Gevulde aubergine op Aziatische wijze

Een vegan receptje met Aziatische smaken.

Gevulde aubergine op Aziatische wijze

Dit recept maakte ik met een grote ronde aubergine, die mijn zus vond bij de Sligro. Maar dit recept kan je ook maken met gewone aubergines, of met kleine ronde aubergines, die vind je soms ook bij de turk of op de markt.

Voor een bijgerecht voor vier personen gebruikte ik:

1 grote ronde aubergine (of gebruik 2 normale aubergines)
1 sjalot (of gebruik 3 stengels bosui)
1 teen knoflook
7 bladeren van de Chinese kool
1 blok tofu
2 eetlepels sojasaus
2 eetlepels zwarte azijn
2 eetlepels sesamolie
2 cm gember
Handje koriander

Kook het met rijst en bak de rest van de Chinese kool er naast en je hebt een volwaardige maaltijd.

Laat de tofu uitlekken door het uit de verpakking te halen en een stapel kookboeken erop te leggen, met een theedoek ertussen. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de bovenkant van de aubergine af (of snijd de aubergine door de helft).  Hol de aubergine uit met een scherp mesje en gebruik een lepel met scherpere rand om nog wat meer uit te hollen zodat je uiteindelijk een rand van ruim een halve centimeter overhoudt. Strooi in de binnenkant wat zout. Snijd het vruchtvlees wat je uit de aubergines hebt gehaald in blokjes.

Zet de aubergine(s) in een ovenschaal en bedek de binnenkant met een laagje olijfolie met een bakkwastje. Vergeet niet ook het dekseltje mee te nemen als je ronde aubergines hebt. Zet de ovenschaal in de oven, voor zeker 30 minuten.

Snipper het sjalotje en ontvel de knoflookteen. Was de Chinese kool en snijd de bladeren in kleine stukken. Bak in de pan eerst de ui aan, voeg daarna de kool, het vruchtvlees van de aubergine en de knoflook toe. Zet dit even op zodat de kool en aubergine slinken en zachter worden.

Snijd de tofu in kleine blokjes, van ongeveer een halve cm. Verhit een koekenpan op het vuur met flink wat olie. Bak hierin de tofu krokant. De truc is om genoeg olie te gebruiken en niet te vaak te roeren, maar echt te laten bakken. Gebruik een deksel om te veel spatten te voorkomen. Na ongeveer 15-20 min zou de tofu goed krokant gebakken moeten zijn. Check ondertussen of de aubergine(s) nog wat meer olijfolie nodig hebben.

Meng de tofu en groente in een schaal met de zwarte azijn, sojasaus en sesamolie. Rasp de gember boven de schaal uit en pluk de koriander blaadjes in stukjes. Zorg ervoor dat je nog wat blaadjes overhoudt ter garnering. Roer door en maak het mengsel op smaak met nog wat peper (en zout). Haal de aubergine(s) uit de oven en vul met het mengsel. Leg wat koriander blaadjes erover uit ter garnering en serveer uit.

Eet smakelijk!