Gemarineerde krokante tofu
Een recept om de tofu smaakvol én krokant te bakken!
Voor vier personen heb je nodig:
1 blok tofu
4 eetlepels sojasaus
1 eetlepel honing
2 theelepels sambal
1 teen knoflook
Verse gember
3 eetlepels maïzena
Voor het eerst heb ik de tofu goed laten uitlekken en gebakken in maïzena, daar schijnt de tofu krokanter van te worden. En het werkte! Ik had het tofu blok in een theedoek gewikkeld en daarboven op wat zware (kook)boeken gelegd. Na ca. 15 minuten was de theedoek nat, dus ben ik de tofu gaan marineren.
Snijd eerst de tofu in kleine blokjes. Voeg in een schaal 4 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel honing, de geperste knoflook en de sambal. Rasp een stuk gember van circa 2 cm bij 1 cm en roer dit door de marinade. Voeg de tofu blokjes toe en meng goed met de marinade. Dek de schaal af en zet in de koelkast. Zelf had ik de tofu een nacht in de marinade laten staan, dan trekken de smaken goed in.
Als je de tofu gaat bakken, laat dan in een pan flink wat olie echt goed heet worden. Schep ondertussen de maïzena door de gemarineerde tofu zodat de blokjes goed bedekt zijn. Voeg dit daarna toe in de hete olie en bak de ene kant goed aan. Roer niet te veel door de tofu, dan maak je de blokjes eerder kapot dan dat ze kunnen aanbakken. Na een ongeveer 2 minuten kan je de blokjes omscheppen en de andere kant bakken totdat ze mooi gekleurd en krokant zijn.
Zelf at ik het met noedels en gewokte groenten: wortel, taugé, champignons, komkommer en bosui.
Eet smakelijk!