Kerstinspiratie: Gegrilde courgette carpaccio
Nog op zoek naar een voorgerecht voor de feestdagen? Maak deze vega carpaccio met gegrilde courgette!
Een lekker vega voorgerecht om met de feestdagen te serveren! En ook nog eens lekker makkelijk, what's not to like.
Voor 8 personen heb je nodig:
2 courgettes
1 pak romaatjes van de ap (of andere kleine tomaatjes, het liefst nog aan de tak)
Balsamico azijn (die dikke stroperige het liefste)
60 gram walnoten
Pompoenpit olie (of vervang door smaakvolle olijfolie, of zelfs truffelolie)
Karpertjes
1 zakje rucola
Pecorino
De pompoenpit olie klinkt misschien wat overdreven, maar geloof me, dit is echt lekker. Als je het eenmaal in huis hebt zal je het ook eten bij je andere salades, over geroosterde groenten uit de oven gieten, etc. Dus best een goede investering :)
Verwarm de oven voor op 180 graden, hete lucht. Was de courgettes en snijd ze in dunne plakken. Je wilt ze niet zo dun hebben als je het met een kaasschaaf zou hebben, dus het mag wat dikker zijn dan dat. Dit onderdeel is meteen het meest tijdsintensieve van het gerecht, dus concentreer je eventjes op het snijden van gelijkmatige plakken.
Leg de courgette plakjes vervolgens uit op twee bakplaten met een vel bakpapier eronder. Smeer ze met een kwastje in met wat olijfolie en sprenkel er wat zout overheen. Zet ze in de voorverwarmde oven.
Was de tomaatjes, nog aan de tak, en leg ze in een ovenschaal. Giet er wat van de balsamico azijn over en zet ook deze in de oven.
De tomaatjes en courgette zullen ongeveer 15 minuten in de oven moeten (hangt ook een beetje van de dikte van je courgette plakjes af), maar haal de courgetteplakjes uit de oven als ze mooi bruin gekleurd zijn en de tomaatjes als ze een beetje geknapt zijn.
Ondertussen kan je de walnoten hakken in fijnere stukjes. Als de courgette uit de oven is, strooi dan wat peper over de courgette uit. Leg op de borden de courgetteplakjes uit in een bloemetje, dat zijn 7 plakjes per bord. Vervolgens leg je er een klein handje rucola over uit, en strooi je per bord wat van de gehakte walnoten en karpertjes over uit. Giet vervolgens in een zigzag patroon wat van de pompoenpittenolie en balsamico azijn uit over het bord. Knip de tomaatjes op zodat er 2-3 tomaatjes aan 1 takje zitten en leg deze in het midden van het bord. Schaaf met een grove rasp wat van de pecorino boven ieder bord uit en je bent klaar om uit te serveren!
Eet smakelijk!
Ps. Je kan de courgette en tomaatjes eventueel ook al van te voren grillen in de oven. Zorg dan wel dat je het even van te voren uit de koelkast haalt/nog even in de oven zet vooraf, want ijskoude plakjes courgette en tomaatjes zijn niet zo lekker.