Frambozen panna cotta (lactose vrij)
Een lekker en fris dessert met framboos (lactose vrij), perfect na de wat zwaardere kerstmaaltijd.
Kerst inspiratie! Maak dit lekkere toetje als je je kerstdiner niet te zwaar wilt afsluiten. Omdat er geen lactose in zit, valt het mee hoe zwaar dit valt.
Je hebt nodig voor ca. 6 stuks:
Voor de panna cotta creme:
1x Blue band plantaardige slagroom
3 eetlepels suiker
1 citroen geraspt
3 gelatine blaadjes
1x violife creamy blok
1 eetlepel sojakwark
100 gram verse frambozen
Voor de rode vruchten coulis:
1 pak diepvries frambozen
1 pak diepvries aardbeien
3 eetlepels suiker
Munt ter garnering
Gouden eetbare parels ter garnering (gewoon bij de AH te koop)
6 theekopjes (bakjes) om de panna cotta in te maken
Je begint met het maken van de panna cotta creme. Klop de slagroom op met de drie eetlepels suiker en zet het even apart. Week de drie gelatine blaadjes in een bakje met koud water. Was de citroen en rasp de schil. Snijd de citroen vervolgens door de helft, en pers de ene helft uit.
Doe in een pannetje het citroensap en rasp met 1 eetlepel water. Verwarm dit langzaam en smelt een voor een de gelatine blaadjes terwijl je goed roert. Knijp de blaadjes goed uit voordat je ze in het pannetje doet! Als alle blaadjes zijn opgelost, laat het geheel even afkoelen.
Klop ondertussen het blok violife creamy op met 1 eetlepel plantaardige kwark. Meng dit vervolgens met de afgekoelde gelatine. Spatel daarna de opgeklopte slagroom erdoorheen totdat het een mooi geheel is.
Was de frambozen en snijd ze door de helft. Leg ze in het theekopje (of bakje), met de puntjes naar de bodem, in een cirkel en de bolle kant tegen de rand. Op deze manier, als je ze straks omkiept, heb je de "mooie" kant van de framboos aan de buitenkant. Vul vervolgens het theekopje (of bakje) met de creme. Strijk ze af op gelijkmatige hoogte, dek ze af met plastic folie en laat het zeker 1 uur opstijven in de koelkast.
Ondertussen maak je de rode vruchten coulis. Doe de diepvries frambozen en aardbeien in een pannetje. Voeg de drie eetlepels suiker toe, en een klein scheutje water. Laat het geheel koken om wat in te dikken. Giet daarna het eerste sap af in een kommetje met een zeef, en zet het apart. Dit is je dunne vruchten coulis.
Pak nu een grotere kom, en giet de rest van het vruchtenmengsel in de zeef boven de kom. Roer met een garde de zachte vruchten in de zeef, waardoor je een soort puree eruit krijgt, voor de dikkere coulis. Blijf roeren totdat je een mooie gladde, beetje lobbige substantie overhoudt in de kom, en je de pitjes begint te zien in de zeef. Zet ook de dikke coulis even apart.
Nu gaan we de bakjes uit de vorm halen. Doe heet water in een kom en laat daar het theekopje (bakje) even voorzichtig in hangen. Steek vervolgens met een mes rondom de zijkant van het kopje, doe het bord waarom je gaat serveren op de bovenkant met het kopje/bakje in het midden en draai het geheel voorzichtig om. Herhaal dit voor de andere porties. Druppel nu de dunne coulis over het panna cotta bolletjes, zodat ze (deels) rood kleuren. Giet vervolgens voorzichtig wat van de dikkere coulis rondom de panna cotta op de borden. Top de panna cotta bolletjes af met wat munt ter garnering, en strooi wat goudparels uit over de borden. En je bent klaar om te gaan eten!
Geniet er van!