Foccacia

Een Italiaanse foccacia, een makkelijk brood om te maken. Bijvoorbeeld als borrelhapje, of bij een soep.

Foccacia

Afgelopen zomer ben ik op vakantie geweest naar Italië. We zaten in de streek Ligurië, die onder andere ook bekend staat om zijn foccacia brood. Tijdens de vakantie heb ik zo veel foccacia gegeten dat ik eigenlijk dacht het brood komend half jaar zeker niet te eten. Maar eigenlijk zodra ik thuis was kreeg ik zin om het ook eens zelf te maken. Vandaar dan ook dit recept!

Het is makkelijk om te maken, het duurt alleen wat langer voordat je het brood daadwerkelijk kan eten vanwege de tijd die het nodig heeft om te rijzen.

Voor een flink brood gebruikte ik:

500 gram bloem
300ml lauwwarm water
1 zakje gist (7 gram)
80 ml olijfolie
Flinke scheut zout

En voor de topping:

10 cherry tomaatjes
2 eetlepels balsamico azijn
10 (groene) olijven
Oregano

Begin met het mixen van het deeg. Gooi alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar, met je handen of met een mixer met deeghaken tot een bol. Als het goed is, wordt het een redelijk plakkerig deeg. Giet wat olijfolie over de bal deeg. Maak een theedoek met warm water nat en knijp goed uit. Leg de vochtige warme theedoek over het deeg en laat het deeg voor (minstens) 1 uur rijzen.

Ondertussen kan je de topping alvast gaan voorbereiden. Zet de oven aan op 180 graden. Was de tomaatjes en halveer ze. Doe ze in een ovenschaal en giet er, naast wat olijfolie, de twee lepels balsamico azijn over uit. Zet in de oven voor 10 minuten. Halveer de olijven.

Na een uur rijzen, kan je verder met het deeg. Leg een vel pakpapier op een bakplaat en bestrijd het papier met olijfolie. Pak de bal deeg erbij en spreid deze uit zodat het de bakplaat voor het grootste gedeelte bedekt. Maak met je vinger kuiltjes in het deeg en leg daar de halve tomaatjes en olijfjes in. Bestrooi het deeg met wat (grof zee-)zout en oregano en eventueel nog wat olijfolie. Dek het deeg weer af met een vochtige theedoek en laat nog (minstens) 30 minuten rusten.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Zelf had ik de oven stand gezet op hetelucht met onder warmte, voor een knapperige bodem. Bak het brood af in ongeveer 20-25 minuten.

Serveer als borrelhapje of bij een maaltijd soep of salade.

Geniet er van!

P.s. je kan natuurlijk variëren met allerlei verschillende soorten toppings!