Chorizo kroketjes

Een goede snack, al heeft het wel wat voorbereiding nodig! Maar als je de tijd hebt is het zeker een aanrader om deze kroketjes te maken.

Chorizo kroketjes

Voor ongeveer 15 kleine kroketjes (ong. 2 bij 5) heb je nodig:

150 gr chorizo
250 gr champignons
1 ui
1 teen knoflook
20 gr peterselie
60 gr plantaardige boter
60 gr bloem en nog extra om de kroketjes te bestuiven
2 ei
Paneermeel
Frituurvet

Je maakt er een soort kerriemayonaise bij met de volgende ingrediënten:

2 el mayonaise
1 theelepel kerriepoeder
1 theelepel citroensap
Zout en peper

Snipper de ui heel fijn. Ontvel de teen knoflook en snijd ook deze fijn. Bak de ui in de pan. Maak champignons schoon en snijd in hele fijne blokjes. Haal de ui en knoflook uit pan en bak de champignons zacht. Laat ze uitlekken in een schaaltje met keukenpapier. Ontvel de chorizo en snijd in hele kleine stukjes. Voeg de champignons toe aan het bakje met de ui. Bak chorizo knapperig. Giet het vet af van de chorizo en voeg ook dit toe aan de champignons. Veeg pan schoon met keukenpapier.

Begin met roux (de vulling). Maak 300 ml rundvlees bouillon. Laat 60 gr boter smelten in een koekenpan. Voeg 60 gr bloem toe en meng het met de boter tot een papje zodat alle boter is opgenomen. Bak dit voor 2 minuten. Voeg daarna scheutjes bouillon toe totdat de roux de structuur heeft die je wilt hebben voor de binnenkant van de kroketjes.

Voeg vulling van champignons, chorizo en ui toe. Hak peterselie fijn en voeg ook toe. Maak op smaak met ca. 1 theelepel citroensap en 1 theelepel nootmuskaat. Leg een rol vershoudfolie uit en leg daar de roux met vulling op in de dikte van de kroketjes. Maak zo een aantal staven en leg ze in de vriezer voor 3u om op te stijven.

Maak de kerriemayonaise door de mayonaise te mengen met kerrie en citroensap en maak op smaak met peper en zout.

Voordat je de kroketjes gaat maken haal je de staven uit de vriezer. Laat ze even ontdooien totdat de buitenkant zacht genoeg is om ze wel door te snijden. Leg drie schaaltjes klaar. Klop de eieren los in een schaaltje. In een ander schaaltje leg je de paneermeel en het andere schaaltje is voor kroketjes die klaar zijn. Rol de staaf los van het plastic. Bestuif de staaf met bloem en rol in het plastic zodat er overal bloem is. Snijd de staaf roux vervolgens in stukken van hoe groot je de kroketjes wilt hebben. Rol vervolgens de stukjes in het opgeklopte ei en dan in het paneermeel. Frituur ze vervolgens tot de kroketjes komen bovendrijven. Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje en serveer ze warm met de kerriemayonaise.