Kerstinspiratie: Bouillabaisse

Een soep met vis, al heb ik me laten vertellen dat je dit officieel geen soep mag noemen. Maar zo eet je het wel.

Kerstinspiratie: Bouillabaisse

Dit stond al een tijdje op mijn lijstje om te maken, en nu kwam het er van. Zo in de aanloop naar kerst is dit een leuk recept om te maken, als voorgerecht. Mocht je dit als hoofdgerecht willen maken, dan is het wel verstandig om meer vis te gebruiken.

Voor vier personen heb je nodig:

2 uitjes
1 teen knoflook
1 prei
1 venkel
Halve winterpeen
4 tijm takjes
Kreeftfond 350 ml (of andere visfond)
2 maggi bouillonblokjes
1 potje tomatenpuree (140 gram)
187 ml witte wijn, dit is zo'n kookformaat flesje
1 tl steranijs poeder
Scheutje vissaus
Sap van halve mandarijn
2 tl limoensap
2 tl maïzena
En qua vis gebruikte ik (maar dit kunnen ook andere soorten vis zijn die je lekker vindt):
Zalmfilet, 200 gram
Ongeveer 20 grote garnalen
Krabvlees uit blik, 150 gram
Wat bieslook ter garnering

Ontvel de uitjes en de knoflook en snijd ze klein. Zet een grote kookpan op het vuur met wat olie en bak de uitjes samen met de knoflook hierin zacht. Was ondertussen de groenten. Schil de winterpeen, hak de stengels en de onderkant van de venkel eraf, net als het groene stuk van de prei. Snijd de groenten in stukken en voeg dit toe aan de kookpan. Pak de groenten in de kookpan wat aan, totdat het wat geslonken is.

Doe de kreeftenfond met de maggiblokjes en 1 liter water in de pan samen met de tijmtakjes.  Voeg ook de tomatenpuree, de witte wijn en de theelepel steranijs poeder toe aan de pan. Laat de soep koken en vervolgens zo'n 30 min pruttelen op laag vuur.

Pak een andere pan en giet de inhoud van de gebruikte kookpan uit in een zeef boven de lege pan. Vis de tijmtakjes uit de groenten en leg even opzij. Druk met een pollepel goed de groenten uit in de zeef, hier zal namelijk nog veel vocht uitkomen. Nadat de groenten goed is uitgedrukt zet je ze weg, deze gebruiken we niet meer. Voeg de tijm weer toe aan de soep, net als een scheutje vissaus en het mandarijnen- en limoensap. Breng dit aan de kook. Maak ondertussen 2 theelepels maïzena in een glas met een flinke scheut water tot een papje. Roer dit door en voeg dit toe aan de soep, dit zal het wat verdikken.

Snijd de zalmfilet in blokjes van ca. 1 cm. Voeg dit, samen met het krabvlees toe aan de soep en laat het zo'n 20 minuten in de soep garen, langer mag ook. Maak de soep op smaak met wat peper en zout. Voeg tot slot de garnalen toe aan de soep en zet het vuur uit zodra ze roze gekleurd zijn (of ontdooid, als ze voorgekookt uit de diepvries komen). Laat de soep niet te lang doorkoken nu, want dan worden de garnalen droog en doorgekookt.

Schenk de soep uit in soepborden en knip wat bieslook erover uit ter garnering.

Eet smakelijk!