Balti curry

Indiaas eten, I love it. Maar helaas door het gebruik van veel boter en/of yoghurt niet altijd ideaal om te eten in een restaurant voor mij. Vandaar ik het altijd wel een uitdaging vind om het zelf na te maken.

Balti curry

Om de hoek bij mij zit een Indiaans restaurant en de geuren die daar altijd vandaan komen zijn genoeg om mijn honger voor Indiaans eten op te wekken. Dit is wel een tijdrovend recept, maar als je een keer tijd hebt in het weekend/vrije dag: leef je uit!

Voor vier personen gebruikte ik:

3 el komijn zaad (geroosterd)
1 el gemalen koriander
1 snufje kurkuma
1 snufje gemalen kruidnagel
1 grote theelepel garam masala
1 maggi blokje
4 plakjes gember
2 uien
3 tenen knoflook
1 potje tomatenpuree
250 ml tomaten passata
2 kardemompeulen
1 pepertje
1 laurierblad
1 kaneelstokje
300 gram (vega) kip
300 gram rijst
2 naan broden (als je niet zo'n grote eter bent, laat dan of de rijst of het naan brood achterwege)
5 rijpe tomaten
2 rode paprika's
Mangochutney
Koriander

Mocht je het met meer groente willen eten? Zelf wokte ik er nog wat Chinese kool en taugé bij.

Begin met het maken van de curry pasta. Snijd de uien en snipper de knoflook. Rooster in een koekenpan de komijnzaad (zonder olie). Maal de komijnzaadjes fijn met een vijzel. Schil het stuk gember (4 cm) en snijd in plakjes. Bak de ui, knoflook, bouillonblokje met alle kruiden (gemalen koriander, kurkuma, kruidnagel, garam masala) in pan op hoog vuur aan met flink wat olijfolie aan totdat begint te ruiken. Voeg een half kopje water toe, het trekt nu beetje in elkaar. Voeg de tomatenpuree toe met 2 kardemonpeulen, 1 kaneelstokje, 1 laurierblad. Was het pepertje en snijd dit fijn. Voeg dit toe, incl. de pitjes, aan de curry pasta.

Was de tomaten en de paprika en snijd het in grove stukken. Voeg de groenten, samen met de tomaten passata, een scheut olijfolie en een eetlepel suiker toe. Proef de saus en maak het geheel op smaak met tabasco en eventueel meer komijnzaadjes (of poeder). Laat de saus pruttelen op laag vuur.

Maak je de curry met echte kip? Snijd de kippendijfilets in stukken en bak deze dan even kort aan in een koekenpan. Laat ze dan in de saus mee garen voor minstens een half uur en check voor het opdienen of ze gaar zijn.

Maak je de curry met vega kip? Dan kan je de saus gewoon laten pruttelen en de vega kip bakken vlak voordat je gaat eten.

Verwarm de oven voor op 180 graden om het naan brood af te bakken (of maak het naan brood zelf via dit recept). Kook de rijst in circa acht minuten gaar en zet het in de oven wanneer deze opgewarmd is voor 4 minuten.

Serveer het met koriander en mangochutney.

Eet smakelijk!

P.s. Zelf heb ik dit recept 's ochtends gemaakt zodat de smaken een paar uur lang konden intrekken.