Aubergine geitenkaas torentjes
Een feestelijk vega hoofdgerecht! Wat wel makkelijk is aan dit gerecht, is dat je redelijk veel al vooraf kan maken, en daarmee dus niet heel veel werk meer hebt op de avond zelf.
Voor 4 personen heb je nodig:
4 zoete punt paprika's
1 theelepel tomatenpuree
1 teen knoflook
3 grote uien
1 eetlepel suiker
2-3 aubergines (hangt beetje van de grootte af)
4 gerijpte geitenkaas rol (70 gram per stuk)
20 gram plantaardige boter
200 ml sojaroom
200 gram polenta + 1 groenten-bouillonblokje (maar ook lekker om dit gerecht te serveren met stokbrood!)
4 sateprikkers
Ter garnering: wat basilicumblaadjes, pijnboompitten en pecorino
En voor de pesto (als je deze zelf wilt maken) :
1 plantje verse basilicum (ca. 50 gram)
75 gram pijnboompitten (maar ook lekker met pistachenoten)
1 teen knoflook
75 gram pecorino
100 ml olijfolie (extra vergine)
Scheut citroensap
Tip: je kan makkelijk vooraf de gegrilde paprikasaus, de gekarameliseerde uitjes en de pesto al maken.
Begin met het maken van de gegrilde paprikasaus. Verwarm de oven voor op 225 graden. Was de paprika's, snijd ze door de helft en verwijder de zaadlijsten. Leg ze op een rooster met een bakpapier, met de teen knoflook (die hoef je niet te ontvellen). De paprika's hebben zo'n 25 minuten nodig. Je wilt namelijk echt dat de paprika goed zwart geblakerd is, dan haal je straks de buitenkant er makkelijker af.
Dan door met de uitjes, want die hebben wel even wat tijd nodig om mooi zacht te worden. Verwijder de schillen van de uien en snijd ze in halve ringen. Verwarm in een koekenpan op hoog vuur een beetje olie, en voeg de halve ringen toe. Bak de uien even goed aan, en zet daarna het vuur laag. Laat de uien een tijdje nu opstaan, en vergeet af en toe te roeren!
Nu gaan we starten met de aubergine. Was de aubergine, en snijd ze in plakken van ongeveer 1 cm. Zorg dat je 2-3 plakken per persoon hebt (hangt er vanaf hoe hoog je de torentjes wilt maken). Bestrooi ze met zout en laat het zout even intrekken, totdat er wat vocht vrijkomt. Spoel ze dan goed af onder de kraan en dep ze met keukenpapier droog.
Roer nu weer even door de ui, en voeg de eetlepel suiker toe. Roer door totdat het geheel is opgenomen en laat nog even op laag vuur staan totdat de ui echt mooi zacht en beetje zoetig is geworden. Zet ze daarna aan de kant.
Als het goed is, is nu je paprika ook klaar. Haal ze uit de oven, doe ze in een plastic bak en dek ze af. Zo kunnen ze even rusten en laat het velletje straks mooi los.
Dan nu: de pesto! Rooster de pijnboompitten zonder olie in een pan totdat ze mooi goudbruin zijn. Doe ze in een kom, en voeg daar ook de basilicumblaadjes aan toe. Ontvel de teen knoflook en voeg ook deze toe, samen met een scheut citroensap. Gebruik de staafmixer om dit geheel fijn te maken. Rasp vervolgens de kaas boven de kom. Giet steeds een beetje olijfolie bij de pesto terwijl je doorroert, totdat het een mooi geheel is geworden. Proef het nog even, en maak op smaak met peper en zout.
Dan gaan we nu weer verder met de paprika. Nu ze even "gestoomd" hebben, kan je de velletjes waarschijnlijk er goed afhalen. Doe de gegrilde paprika (zonder vel) in een kom, en giet ook de eventuele sappen uit het bakje in de kom er bij. Pel de gegrilde knoflookteen en voeg ook deze toe, samen met de theelepel tomatenpuree. Pureer het geheel met een staafmixer, en voeg de boter toe nu het nog warm is. Roer door tot de boter gesmolten is, en voeg ook de sojaroom toe totdat het een mooie saus substantie is geworden. Maak op smaak met peper en zout en zet aan de kant.
Dit zijn de stappen die je vervolgens wilt gaan doen als je het gerecht warm wilt serveren:
Zet de oven op 180 graden. Gebruik een bakplaat met een vel bakpapier om de aubergine in de oven te doen. Bestrooi ze met een flinke scheut olijfolie en wat zout, en zet ze in de oven voor ca. 20 minuten.
Zet 1 liter water op voor de polenta, met het groenten-bouillonblokje. Voeg de polenta toe als het water kookt en kook het in ca. 10 minuten op laag vuur. Blijf het goed doorroeren tijdens deze 10 minuten.
Leg nu ook de geitenkaas rollen uit op een bakplaat met bakpapier. Zet deze ook in de oven de laatste paar minuten als de aubergine al mooi bruin en zacht is geworden. Zo wordt de geitenkaas wat zachter en kan je deze ook warm serveren.
Maak ondertussen de borden gereed om als laatste de aubergine geitenkaas torentjes te maken, dus schep de gegrilde paprika saus op het bord, met wat pesto bolletjes in de saus, en wat polenta aan de zijkant. Haal vervolgens de aubergine en geitenkaas uit de oven en maak de torentjes: 1 plak aubergine op de bodem, dan de geitenkaas en vervolgens nog een plak aubergine (of doe er 2 op de bodem, als je 3 aubergine plakken per persoon hebt). Steek een sateprikker erin, en leg wat van de gekarameliseerde ui bovenop. Maak af qua garnering met wat basilicum blaadjes/pijnboompitten, rasp wat pecorino erover en je bent klaar om uit te serveren!
Geniet er van!