Aspergesoep
Een lekkere soep voor in de lente, getrokken van de schillen van asperges: aspergesoep.
Het is weer tijd voor witte asperges! En als je ze dan toch eet, gooi dan niet de schillen en kontjes weg, want daar maak je deze lekkere lichte soep mee.
Voor deze soep heb je nodig (vier porties):
1 grote ui
3 tenen knoflook
20 gram boter
20 gram bloem
1 bouillonblokje
500 ml water
De schillen en kontjes van de asperges (wel even gewassen)
Halve citroen
Scheutje sojasaus
Worcestershiresaus
Peterselie
Dit is wel een redelijk lichte soep. Wil je een wat vollere, romige aspergesoep maken? Gebruik dan 50 gram boter en 50 gram bloem en voeg nog wat sojaroom toe.
Begin met het ontvellen van de ui en knoflook en snijd de ui in kleine stukjes. Zet een kookpan op en fruit de ui in een scheutje olie. Zet het vuur laag en pers de tenen knoflook uit boven de pan. Voeg de boter toe aan de ui en laat het smelten. Roer de bloem goed door de boter met een houten pollepel, roer goed zodat het niet aanbakt. Giet nu de 500 ml water in de pan, samen met het bouillonblokje. Voeg de schillen en kontjes van de asperges toe aan de pan en laat het op laag vuur pruttelen, minstens 30 minuten, maar liever nog 1 uur (of langer).
Nadat de smaak van de asperges goed heeft kunnen intrekken, wordt het tijd om de soep te gaan zeven. Pak een andere pan en giet voorzichtig de inhoud van de soeppan in de zeef boven de andere pan. Gebruik de houten pollepel om al het vocht goed uit de aspergeschillen te roeren en druk ze een beetje uit tegen de zeef. Pers de halve citroen uit een voeg 2 eetlepels toe aan de soep. Maak de soep vervolgens op smaak met een scheutje sojasaus, een scheut Worcestershiresaus en eventueel nog wat peper en zout. Als de soep nog niet vol genoeg van smaak is, kan je nog een klontje boter toevoegen (of wat sojaroom).
Hak de peterselie fijn. Schenk de soep in de soepkommen en serveer met de gehakte peterselie.
Eet smakelijk!