Artisjok met dipjes

Een leuk en origineel voorgerecht of snack!

Artisjok met dipjes

Al sinds ik mooie grote artisjokken had zien liggen bij de Turk had ik zin om ze te eten, de laatste keer was al een tijd gelden, toen ik in Sicilië op vakantie was. Daar stonden op iedere straathoek BBQ's te roken, de roosters afgeladen met gegrilde artisjokken. Voor een paar euro kreeg je ze mee en die vers gegrilde artisjok hebben we toen op het strand gegeten.

Anyway, deze keer niet gegrild, maar daarom niet minder lekker. Als je een keer een leuk voorgerecht of snack op tafel wil zetten doet dit het goed! Voor 4 personen heb je dan 1 of 2 artisjokken nodig, afhankelijk van hoeveel eten je er verder bij hebt. Wij aten er 3 met z'n zessen en dat was genoeg als voorgerecht.

Dit heb je nodig:

2 artisjokken
2 citroenen
3 eetlepels mayonaise
1 theelepel honing
1 theelepel mosterd

Snijd de stelen van de artisjokken en verwijder ook de onderste, eerste ring aan blaadjes. Zet een grote pan water op het vuur en breng aan de kook. Pers 1,5 citroen uit en voeg toe aan het water. Wanneer het water kookt voeg je de artisjokken toe. Als ze niet goed onder water blijven, zet dan een bord als deksel op de pan, dat duwt ze naar beneden het water in. Zet een timer voor 40 minuten.

Ondertussen maak je alvast het sausje om de artisjokbladen in te dippen. Pers de laatste halve citroen uit. Meng in een kommetje de mayonaise, honing, mosterd en het citroensap door elkaar. Maak op smaak met wat peper en zout en je hebt je dipsaus!

Of de artisjokken na 40 minuten gaar zijn kan je checken door met een mesje in het hart van de artisjok te prikken. Als het goed is, is deze nu zacht en makkelijk in te prikken.

Giet het water af en laat de artisjok in een vergiet op de kop voor ca. 5 minuten uitlekken zodat al het water er goed uitgelopen is.

Serveer vervolgens de artisjok met het dipsausje.

Enjoy!

Ps. voor wie niet zo goed weet hoe je dit eet; je haalt het blad van de artisjok, dip vervolgens de onderkant in de saus en schraap als het ware met je tanden de onderste 1-2 cm van het blad af. Er zitten meer bladen aan dan je zou denken, dus het duurt ook nog even voor je bij het hart van de artisjok komt. De haartjes die je dan ziet trek je makkelijk van de bodem af, die eet je namelijk niet. De bodem daarentegen is erg lekker zacht en kan je ook nog met de saus eten.