Appeltaart Kuyt

Een appeltaart met een spijs sloffenbodem, geïnspireerd op de variant van patisserie Kuyt in Amsterdam.

Appeltaart Kuyt

Zoals staat in de beschrijving, is deze taart geïnspireerd op een appeltaart van patisserie Kuyt. Het recept is zelf bedacht, maar qua smaak komt het overeen heb ik me laten vertellen! Wat het anders maakt dan een gewone appeltaart, is dat dit een sloffenbodem met spijs is.  

Voor 1 appeltaart (bakvorm met doorsnee 24 cm) heb je nodig:

1 citroen (onbespoten)
1 ei
220 gram zelfrijzend bakmeel
210 gram plantaardige boter
80 gram donkere basterdsuiker
40 gram lichte basterdsuiker
3 appels (goudreinet)
Half kopje rozijnen
1 eetlepel kaneel
150 gram amandelspijs
Ter garnering: amandelschaafsel, kaneelsuiker en poedersuiker

Was de citroen en rasp de schil boven een beslagkom. Klop 1 ei in een bakje. Doe in de beslagkom het bakmeel, de boter, 2 soorten suiker en voeg de helft van het ei toe, samen met een snufje zout. Zet de rest van het geklopte ei even aan de kant, gooi het niet weg!  Meng het beslag met je handen tot een gladde bol. Dek de beslagkom af en zet en deeg voor ca. 30 minuten in de koelkast.

Verwarm daarna de oven voor op 180 graden onder en bovenwarmte. Laat de rozijnen wellen in een kopje met heet water. Schil de appels en snijd ze in vieren. Verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine stukjes. Giet het water bij de rozijnen af en laat ze goed uitlekken. Meng de appelstukjes met rozijnen, samen met de eetlepel kaneel in een kom door elkaar. Zet even aan de kant.

Leg over de onderkant van de bakvorm een stuk bakpapier en maak de rand van de vorm vast. Vet de rand van de bakvorm in met wat boter, zodat de taart straks makkelijk los komt. Haal het deeg uit de koelkast en kneed het even door. Rol het uit tot een plak en leg het gelijkmatig uit over de bodem van de beslagvorm.

Kruimel de amandelspijs in het bakje met het geklopte halve ei.  Prak met een vork het door elkaar, totdat het een smeuïg mengsel geworden is. Spreid het gelijkmatig uit over de bodem, maar zorg dat je ongeveer 1 cm aan de randen over laat. Schep de appelstukjes en rozijnen in de bakvorm, dit mag tot aan de rand van de bakvorm, er hoeft geen randje deeg over te blijven. Zet de taart in de oven voor ca. 30 minuten. Als de taart nog te nat is, zet nog wat langer in de oven, maar de taart wordt ook nog wat harder wanneer die afkoelt. Als de taart goed is, strooi dan het amandelschaafsel uit over de taart. Zet de taart nog even in de oven totdat de amandelen een beetje bruin kleuren, dat zal slechts een paar minuten zijn.

Haal de taart uit de oven. Laat de taart wat afkoelen en bestrooi vervolgens nog met kaneelsuiker en poedersuiker ter garnering. Serveer met (plantaardige) slagroom. En als je dit als toetje wilt serveren; een bolletje ijs smaakt er ook goed bij.

Geniet er van!